Krava rekorderka iz Halova (VIDEO)

Krava najčešće oteli jedno tele. Kada budu dva, to je već premija. Tek u 10.000 slučajeva dese se trojke a verovatnoća da krava oteli 4 teleta je jedan u 100.000, kažu veterinari. Upravo to se dogodilo na farmi Ivana Fanovića u zaječarskom selu Halovu. Pre nekoliko dana njegova simentalka Elza, na svet je donela čak 4 teleta.

Ivan se stočarstvom bavi tek dve godine. Odustao je od već planiranog odlaska u inostranstvo, uložio je nešto sopstvenog novca a deo sredstava obezbedio je iz kredita i kupio visokomlečna grla simentalske rase. Za kratko vreme, u staroj očevoj štali, napravio je farmu od sedam muzara koje u punoj laktaciji daju u proseku 32 litra a ima i par rekorderki koje prebacuju 40 litara mleka dnevno. Koristi i subvencije koje daje ministarstvo poljoprivrede. Svoje krave hrani kvalitetno, hranom koju obezbedjuje sa 12 hektara sopstvenog imanja, pravi silažu i senažu ali i dokupuje koncentrat i premikse. Ivan Fanović kaže da se iznenadio kada je Elza otelila čak 4 teleta i da je ovaj dogadjaj izazvao radost u celoj porodici:

“Deca, majka, žena, supruga, komšika Slavica… znači svi su došli da nam pomognu, mada nije bilo potrebe za izvlačenjem teladi jer su bili mali. Teljenje je bilo jako lako, bez ikakvih problema. Krava ima dovoljno mleka za njih, nešto i ostaje čak dajemo i onom petom teletu koje je oteljeno ranije, ono ima jedno nedelju dana, i tako, sve je super”.

Elzi, kravi staroj četiri godine, ovo je bilo drugo teljenje. Prvi put imala je jedno mladunče. Veterinari iz zaječarske veterinarske stanice, u medjuvremenu su je lečili od steriliteta:

Slaviša Djordjević, inženjer biofarminga i veterinarski tehničar kaže da kada su izvukli četvrto tele nastala je neka euforija, neverica, ali sve se dobro završilo i telad je dobra, živahna…

“Telad su bila mala po rodjenju. Prvog dana su dobili imunoglobuline preko usta koji znatno utiču na povećanje imunosti, tako da za sada nisu imali problema evo već su napunili nedelju dana”, potvrđuje i Ivan Trajković, doktor veterinarske medicine.

Fanović žensku telad ne planira da prodaje. Želja mu je da proširi farmu jer tvrdi da se od ovog posla ukoliko se pametno radi, može lepo živeti:

“Mleko mora da bude potpuno ispravno da bi postigli cenu. Jedino sa kvalitetom i sa malo većom litražom može se ostvariti jedna pristojna cena koja sa premijom od ministarstva, od države, prelazi 40 i kusur dinara.”

Stočar iz Halova Ivan Fanović od Imleka je dobio laktofriz, a već na proleće planira da krene sa kompletnom rekonstrukcijom štale i izgradnjom moderne farme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *