Bor: Ambasadorka Kanade na rudarskoj kafi 389 metara ispod zemlje (VIDEO)

Nova ambasadorka Kanade u Srbiji Kati Čaba, sa saradnicima, posetila je danas Rudarsko-topioničarski basen Bor. Ona se najpre susrela sa poslovodstvom RTB-a Bor, a potom je u njihovoj pratnji razgledala novu Topionicu, fabriku Sumporne kiseline i jamski „kafić“.

Ambasadorki Kati Čaba, koja je krajem prošle godine stupila na ovu dužnost u Beogradu, ovo je prva poseta van srpske prestonice i nakon jučerašnjeg susreta sa čelnicima Opštine Bor, danas je razgovarala sa rukovodstvom borskog rudnika. Poslovna saradnja kompanija iz Kanade i Srbije najrazvijenija je u oblasti rudarstva, a Bor je svakako jedan od srpskih gradova u kome je ona najizraženija.

“Mislim da je ovaj sektor industrije veoma bitan i vodeći i ja ću preneti svoje impresije kolegama i sve ovo što sam ovde videla jer mislim da je veoma bitno za dalji rad. Kanada naravno ima jako razvijenu ekonomiju, koja se velikim delom se bazira na rudarstvo i mislim da je to veliki potencijal za nastavak saradnje ovde u Boru”, rekla je ambasadorka Kanade Kati Čaba.

Podsetimo, novu topionicu u Boru izgradio je kanadski Lavalin, a kredit za ovu investiciju odobrila je banka iz ove zemlje. Generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski kaže da veliku zahvalnost za čist vazduh u Boru dugujemo upravo novim savremenim tehnologijama koje su ugrađene u novu topionicu:

“Hvala za sve ono što su podarili RTB-u i državi Srbiji – novu tehnologiju, najbolju tehnologiju, kredit… Znači i tehnologiju i finansije, to nam tada niko nije ponudio. Jedino je Lavalin i EDC odnosno Kanada rekla možemo da finansiramo, možemo da izvedemo i izveli su. Izveli su vrlo kvalitetno, što pokazuje podatak od tadašnje 31.870 mikrograma po metru kubnom sumpor-dioksida, koncentracija pada na 50 i mi dobijamo “Ekološku zvezdu”.

Rudarska istraživanja nadomak Bora sprovodi kanadski „Nevsun“, a otvaranje novog rudnika se najavljuje za 2021. godinu. Za dalju sudbinu RTB-a zainteresovane su između ostalog i kanadske kompanije, potvrdila je ambasadorka:

“Svakako da postoji interesovanje, međutim moramo da sačekamo da vidimo kakva će biti strategija privatizacije, ali postoji veliko interesovanje kanadskih kompanija da učestvuju u privatizaciji RTB Bor”.

Tokom posete RTB-u ambasadorka je imala zadovoljstvo da popije kafu i doživi pravu rudarsku atmosferu u jamskom kafiću, turističkoj atrakciji koju je u minulih šest godina posetilo više od 5 hiljada turista.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *