Knjaževac: Nova oprema i mehanizacija za JKP Standard (VIDEO)

Javno komunalno preduzeće “Standard” u Knjaževcu obnavlja svoju mehanizaciju. Uz učešće sopstvenih sredstava i pomoć Nemačke razvojne banke kupljena je cisterna za održavanje kanalizacije, a zahvaljujući projektu prekogranične saradnje sa Bugarskom nabavljena je i druga neophodna oprema i mehanizacija.

Javno preduzeće Standard koje obavlja komunalnu delatnost u Knjaževcu, ima u proseku 100-ak intervencija godišnje na kanalizacionoj mreži. Zato su uz sopstvena sredstva i donaciju nemačke razvojne banke kupili kamion cisternu za rešavanje kanalizacionih problema kako bi zamenili vozilo staro 40-ak godina. Novi kamion košta 135 hiljada evra od čega je 70 hiljada donacija, a ostatak od 65 hiljada sopstvena sredstva, kaže Bratislav Milijić, rukovodilac razvojno tehničke službe u JKP “Standard”: 

“Ova cisterna će značajno poboljšati održavanje kanalizacije. Ona ima mogućnost i da ja otpuši i da usisava taj otpad, talog i mulj koji se stvara u kanalizaciji. Do sada je bila u funkciji cisterna koja je 40 godina stara, podložna je kvarovima, tako da ćemo sa ovom donacijom i nabavkom značajno da unapredimo delatnost.”  

Opremu i mehanizaciju “Standard” je obezbedio i kroz program prekogranične saradnje, koji se pod nazivom “Čisti zeleni život” realizuje sa bugarskom opštinom Kula. Vrednost celog projekta je 220 hiljada evra, a ovo komunalno preduzeće učestvuje u projektu sa 15 odsto novca, kaže Milijić:

“Do sada je iz tog programa stiglo 40 kontejnera vrednosti 10 hiljada evra, kombinovana mašina – rovokopač, utovarivač – ona je oko 52 hiljade evra i imamo ovaj mali kamion koji je stigao juče, njegova vrednost je 22 hiljade evra.”

Početkom narednog meseca iz ovog projekta Knjaževac će dobiti i kamion smećar za velike i male kontejnere, čija je vrednost 107 hiljada evra. Od nedavno JKP Standard u Knjaževcu brine i o javnoj rasveti, a njihova mehanizacija biće angažovana ove zime i na čišćenju lokalnih puteva u opštini Knjaževac.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *