Umesto pešačenja do škole, desetoro osnovaca iz okoline Brze Palanke živi u školi (VIDEO)

Osnovna škola u Brzoj Palanci jedna je od dve škole u Srbiji koja ima internatski boravak za đake iz udaljenih planinskih zaseoka. Sada je u internatu 10-toro od petog do osmog razreda, a škola ima ukupno 100-ak đaka u matičnoj zgradi i 8 područnih odeljenja. 

Slađan, Danijel i Miloš, trojica osnovaca u školi Stefanija Mihajlović u Brzoj Palanci, sa još sedmoro dečaka i devojčica provode u školi 24 sata. Oni su u okolnim planinskim selima završili niže razrede, a od petog razreda ovde su na nastavi i žive od ponedeljka do petka da ne bi pešačili i do 15 kilometara u jednom pravcu. 

Iako su odvojeni od svojih, svi se slažu da je bolje da su u školi nego da svakog dana dolaze u školu i posle nastave se vraćaju kući. 

Zaviša Veljković, direktor OŠ “Stefanija Mihajlović” Brza Palanka kaže da je nekada bilo i više od 20 učenika u internatu koji postoji već 20 godina. Sa smanjenjem broja đaka u celoj školi, smanjio se i broj osnovaca koji su ovde na smeštaju potpuno besplatno jer opština Kladovo plaća njihove troškove. Imaju mušku i žensku učionicu za spavanje, kompjuter, TV, sva tri obroka i sve higijenske uslove za život. Petkom nakon nastave odlaze kući, a roditelji ih vraćaju u ponedeljak ujutru.

Škola danas nosi ime narodnog heroja Stefanije Mihajlović, a uskoro obeležava 170 godina od početka školstva u ovom kraju, odnosno od osnivanja muške osnovne škole 1847. godine. U Brzoj Palanci je 1813. godine radio kao carinik i otac naše pismenosti Vuk Karadžić.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *