Letnja škola tradicionalnih zanata u Arheo-etno parku u Ravni (FOTO)

Zavičajni muzej Knjaževac, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, realizuje Letnju školu tradicionalnih zanata u Arheo-etno parku u Ravni. Do 24. avgusta, u okviru Letnje škole, realizuju se dva paralelna programa – tradiocionalno grnčarstvo  i  dvopređno pletivo, a posebna pažnja posvećuje se i konzervaciji kulturnih dobara.

Cilj letnje škole je da promoviše i čuva tradicionalne tehnike knjaževačkog kraja. U toku letnje škole učesnici će proći obuku i kroz praktičnu upotrebu starih grnčarskih tehnika i tradicionalnih materijala radiće na izradi specifičnih suvenira i grnčarskih proizvoda. Polaznici će biti upoznati sa osnovnim principima i tehnikama konzervacije arheoloških i etnoloških predmeta od keramike i kamena i bliže će se upoznati sa Arheo-etno parkom Ravna i lokalitetom Timacum Minus. 

Program predviđa obnovu zaboravljene tehnike pletenja čarapa kroz obuku mladih i starijih žena, studenata, nezaposlenih lica i osoba sa invaliditetom i izradu specifičnih suvenira knjaževačkog kraja. Kao i prethodnih godina po završetku Letnje škole biće priređena i završna izložba i demonstracija pletenja. Letnja škola namenjena je srednjoškolcima, studentima i omladini iz Knjaževca i okoline.

 

fotografije sa facebook stranice Zavičajnog muzeja


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *