Spasovdan u Novom Koritu (VIDEO)

Povodom Spasovdana zaštitnika polja i ratara, u Novom Koritu, selu na Kadibogazu obeležena je seoska slava i zavetina. Za tu priliku kolačari i meštani pokosili su i uredili crkvenu portu, a osim malog broja meštana proslavi su prisustvovao i veliki broj onih koji su davno napustili selo. 

Proslava Spasovdana seoske slave i zavetine Novog Korita kod Knjaževca, započela je svečanom liturgijom u seoskoj crkvi, koju je služio paroh minićevski Jerej Nikola Petrović, a nastavljena posluženjem i muzikom u crkvenoj porti.   

Čast da bude kolačar i domaćin seoske slave i zavetine pripala je porodici Milanke i Miroslava Petrovića, koji je rodjen i dane dečaštva proveo u novom koritu, a danas sa porodicom živi u Zaječaru.

Srećni su mladi, ali i najstariji koji sa setom pričaju o prošlim vremenima, kada je crkvena porta bila pretesna da primi svečare i njihove goste, ne samo iz Novog Korita već i iz okolnih sela.

Slavlje povodom Spasovdana u Novom Koritu nastavljena je kasnije u kućama slavljenika.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Društvo Tagovi: , , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *