Održana 18. Molitva pod Midžorom (VIDEO)

U podnožju Stare planine, u selu Balta Berilovac, danas je održana privredno-turističko-kulturna manifestacija “Molitva pod Midžorom”. Organizator ove manifestacije, kao i prethodnih 17 godina, bila je Turistička organizacija opštine Knjaževac.

“Molitva pod Midžorom” je svojevrsni sajam narodnih umotvorina i starinskih jela, zbog koga je opština Knjaževac, pre dve godine, u konkurenciji 50 gradova i opština, osvojila titulu Izuzetne destinacije u Evropi u oblasti turizma i nematerijalnog kulturnog nasleđa i regionalni je predlog za Uneskovu listu svetske baštine.

Ova manifestacija ima i takmičarski karakter, pa su proglašeni pobednici u kategorijama starih zanata, dok su tradicionalne čobanske igre izostale zbog grada i kiše. Najviše pažnje privukla su takmičenja u pripremanju stare tradicionalne hrane, kuvanju jagnjeće čorbe i pripremanju belmuža, po kome je Stara planina poznata.

Proglašena je najlepša čobanica, a u kulturno umetničkom delu programa, osim brojnih kulturno umetničkih društava, nastupile su i Dragica Radosavljević Cakana i Danica Krstić. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *