Uhapšeni Z.J. iz Zaječara i Lj.B. iz Knjaževca u opsežnoj akciji MUP-a u više gradova Srbije

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u opsežnoj akciji sprovednoj u više gradova Srbije usmerenoj na sprečavanje i suzbijanje finansijskog kriminala i korupcije, posebno vezano za zloupotrebe u državnim organima, u saradnji sa nadležnim tužilaštvima i poreskom policijom uhapsili su 53 osobe i podneli krivične prijave u redovnom postupku protiv 25 lica. 

Medju uhapšenima je i odgovorno lice AD PUT Zaječar Z.J. (1954) zbog postojanja sumnje da je u periodu od 2012. do 2016. godine počinio pet krivičnih dela zloupotreba položaja odgovornog lica i jedno krivično delo poreska utaja. 

Postoje osnovi sumnje da je Z.J. izvodio građevinske radove kod fizičkih lica na području opština Zaječar, Knjaževac, Bor, Negotin i Majdanpek bez evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća, a da ih je naplaćivao u gotovom novcu i novac prisvajao za sebe. 

Na taj način osumnjičeni je protivpravno prisvojio 16.956.668,00 dinara i izbegao da plati PDV i porez na dobit u iznosu od 5.581.689,00 dinara. 

Osumnjičeni se tereti i da je pribavio korist za četiri fizička lica iz Zaječara u iznosu od 1.807.066 dinara, kod kojih je bez fakturisanja i plaćanja izveo građevinske radove, čime je oštetio akcionare AD PUT za ukupno 18.763.734,00 dinara.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Zaječaru, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u tom gradu, uhapsili su i v.d. odgovornog lica društveno-vodoprivrednog preduzeća “Erozija”. Lj.B. (1954) iz Knjaževca, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio tri krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica. 

Sumnja se da je Lj.B. od marta do juna 2016. godine po osnovu obavljenih poslova kod Rudnika bakra Majdanpek, zaključio ugovore o asignaciji za isplatu zarada na osnovu kojih je Rudnik izvršio uplatu od 1.159.829,00 dinara na tekuće račune fizičkih lica iz razloga što je u navedenom periodu tekući račun DVP “Erozija” bio u blokadi. 

Na taj način osumnjičeni je pribavio sebi protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 280.984,00 dinara, dvojici radnika preduzeća DVP “Erozija” 878.845,00 dinara, za koliko je oštetio to preduzeće.

Akcija je sprovedena u Beogradu, Pančevu, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Somboru, Kikindi, Zrenjaninu, Jagodini, Kragujevcu, Zaječaru, Nišu, Leskovcu i Pirotu, a osumnjičeni se terete da su, od 2005. godine do danas, izvršili više krivičnih dela kojima su budžetima Republike Srbije, autonomne pokrajine Vojvodine, lokalnih samouprava u Jagodini i Lebanu i drugim privrednim subjektima i fizičkim licima naneli štetu od oko 10 miliona evra.

Uhapšeni se sumnjiče da su počinili krivična dela pranje novca, poreska utaja, zloupotreba položaja odgovornog lica, zloupotreba ovlašćenja u privredi, zloupotreba službenog položaja, pronevera, prevara, trgovina uticajem, primanje mita i falsifikovanje službene isprave.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Vesti Tagovi: , , , , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *