Uskoro tri pogona za proizvodnju sira u knjaževačkoj opštini

Akcija “Država Srbija u selima Srbije” nastaviće se pokretanjem tri pogona za proizvodnju sira u Knjaževcu, to je saopšteno iz kabineta ministra bez portfelja zaduženog za regionalni razvoj i rad javnih preduzeća Milana Krkobabića.

Krkobabić je sa predsednikom opštine Knjaževac i predsednicima mesnih zajednica, kako se navodi, dogovorio početak pilot projekta u kome će Vlada Srbije, u sklopu politike regionalnog razvoja, podržati otvaranje tri pogona za proizvodnju kozjeg sira, koji će početi da rade do kraja godine.

“To je ključni projekat za Knjaževac kome treba pokretačka snaga, jer ćemo na ovaj način zaposliti ljude i pokrenuti privredu”, istakao je on.

Kako se navodi, lokalna samouprava će obezbediti osnovno stado od 500 koza i prostor za ove sirane dok će država obezbediti neophodnu opremu.

Jedan od ciljeva nove regionalne razvojne politike Vlade Srbije je i formiranje 500 zemljoradničkih zadruga u 500 najvećih sela, saopštava se, a u sklopu tog projekta Krkobabić je sa predsednicima mesnih zajednica dogovorio osnivanje tri specijalizovane zadruge.

Predsednik opštine Knjaževac, Milan Đokić  istakao je da je ovo dobar primer kako država kroz svoje institucije, resorno ministarstvo i javna preduzeća, može da dopre i do stanovništva koje živi u najudaljnijim selima.

Sa pet sela u oštini Knjaževac, do sada je obuhvaćeno ukupno 30 sela, a sledi još 25 na području Merošine, Brusa, Vranja, Novog Pazara i Preševa., navodi se u saopštenju.

Akcija je pre Knjaževca sprovedena  u Svrljigu, Batočini, Vršcu, Boljevcu i Despotovcu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *