Promocija knjige “David iz Štrpci kazuje” u Knjaževcu

Narodna biblioteka “Njegoš” u Knjaževcu, organizuje promociju knjige Vojislava Aranđelovića “David iz Štrpci kazuje”, koju je Biblioteka objavila u ediciji “Kazivanja”. Predstavljanje knjige je u utorak, 13. decembra u 19 časova u velikoj galeriji Doma kulture.

Životopis osamdesetogodišnjeg Davida, od detinjstva, mladosti, zrelih godina do staračkih dana napisan je u formi monologa. Prema rečima autora, „David iz Štrpci kazuje“ knjiga je koja se odlikuje šarenilom tema, motiva i poetsko-estetskih kategorija, od lirizma preko epike do ironije, komike i satire. Aranđelovićeve „davidarije“ su priče i anegdote o običnim, malim ljudima, koji su vremenski uglavnom vezani za 20. vek, a prostorno za nekoliko sela u okolini Knjaževca. Prema mišljenju autora pogovora Bojana Ristića, profesora srpskog jezika i književnosti, lik Davida je lik srpskog seljaka, koji kroz život prolazi trpljenjem i vrednim radom. Pregurao je i ratove i svakodnevnu nemaštinu, kroz život je koračao skromno, i zato je opstao.

Davidove priče nude nam i „etnološka zrnca“, iz kojih saznajemo kako se na selu živelo, prati ih nepatvoreni Davidov humor, a jezik, bogate leksike, i „maternji“ govor kojim se služi, njegovo su najubojitije oružje. Kazivanja Davidova dopunjuje poetska zbirka „Uz Timok – niz Timok“, takođe pisana na dijalektu.

LINK ZA FAJL » david_iz_strpci_-_plakat.docx


Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Kultura Tagovi: , , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *