Veći poreski nameti poljoprivrednicima (VIDEO)

Na današnjoj sednici Skupštine grada Zaječara odbornici su usvojili odluku o osnivanju Javnog preduzeća „Direkcija za izgradnju“ Zaječar, zbog usklađivanja osnivačkog akta ovog preduzeća sa odredbama novog Zakona o javnim preduzećima, po kome nijedno javno preduzeće ne može da bude korisnik budžeta. Takođe, usvojena je i odluka o snadbevanju vodom za piće na teritoriji grada, zbog usaglašavanja sa zakonom o komunalnoj delatnosti. Najviše diskusije na današnjoj sednici bilo je zbog povećanja pojedinih prosečnih cena kvadrata nepokretnosti za utvrđivanje poreza na imovinu za narednu godinu.  

 

Obornici Skupštine grada Zaječara usvojili su nakon duge polemike opozicije i vlasti i odluku o prosečnim cenama kvadratnog metra nepokretnosti po zonama za utvrđivanje poreza na imovinu za 2017. godinu. Dragan Vukašinović, načelnik Lokalne poreske administracije u obrazloženju je rekao da je odluka deklarativnog karaktera i da se mora usvojiti do kraja meseca da bi se primenjivala u 2017. godini.

Odbornik opozicije Ivan Joković podneo je amandman na cene kvadrata nepokretnosti po zonama za utvrđivanje poreza za poljoprivredno i šumsko zemljište, gde je povećanje osnovice za obračun poreza od 100 do čak 400 odsto. Gradsko veće je odbilo amandman kao neosnovan, a u diskusiji koja je po ovoj tački usledila najviše polemike bilo je između odbornika Jokovića i predsednika skupštine Stefana Zankova. 

Takođe, usvojena je i odluka o utvrđivanju koeficijenata za nepokretnosti po zonama, i prosečnih cena odgovarajućih nepokretnosti na osnovu kojih je za 2016. god utvrđena osnovica poreza na imovinu obveznika koji ne vode poslovne knjige u najopremljenijoj zoni.

Odbornici su usvojili Odluku o izmenama i dopunama Odluke o Gradskoj upravi grada Zaječara i Odluku o Stručnoj službi za skupštinske poslove Skupštine grada.

Ovaj prilog sufinansiran je sredstvima Grada Zaječara a stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *