KOMUNALNA KONFUZIJA U ZAJEČARU (VIDEO)

Grad Zaječar je verovatno šampion po broju ustanova, organizacija, agencija i javnih preduzeća koje su već dve ili tri godine u likvidaciji. Na spisku ih je desetak a na sednici Skupštine grada Zaječara, održanoj 13. oktobra 2016. godine gradonačelnik Velimir Ognjenović je najavio da će vrlo brzo biti završena bar polovina ovih likvidacija. S obzirom na to da je grad Zaječar u nezavidnoj finansijskoj situaciji, pretpostavka je da će to biti one sa najmanjim dugovima. 

Na istoj sednici pomenuto je još nešto o čemu se javno na sednicama ne govori već više od dve godine, a to je JKP “Kraljevica” koja je isto toliko u stečaju. 

“Plaćamo cenu neodgovornosti iz nekog ranijeg perioda zbog toga što se neko igrao komunalnim sistemom grada Zaječara” – rekao je za govornicom predsednik Skupštine grada Zaječara, Stefan Zankov. 

Kolika će to cena biti još se ne zna dok se ne završe sudski i stečajni procesi ali je za početak na istoj sednici usvojena odluka da se Javno komunalnom stambenom preduzeću „Zaječar“ pokrije gubitak za 2015. godinu, zbog rezervisanja sredstava u iznosu od oko 25 miliona dinara, iz bojazni da ne ostanu bez mehanizacije i opreme za izvoženje smeća. Inače, ova sredstva se rezervišu u budžetu i postaju deo javnog duga, a građani počinju da otplaćuju dugove javnih preduzeća onog trenutka kada preduzeća nisu više u stanju sama da izmiruju obaveze.

Naime, kako je obrazložio direktor ovog javnog preduzeća Ivan Žikić, ako Apelacioni sud potvrdi prvostepenu presudu kojom će JKP “Kraljevici” u stečaju morati da se vrate sredstva za rad, onda bi oni kao sadašnji izvršioci tog posla ostali bez kontejnera, kamiona-smećara, cisterni za pranje ulica, teretnih vozila, alata i drugih stvari koje koriste u svakodnevnom poslovanju, a koja su im preneta 2013/2014. godine.

                                                                                                                                                                                                          

I tako će izgleda, pre dve godine “upokojeno” javno preduzeće JKP “Kraljevica”, vrlo skoro početi da naplaćuje ono što joj je skupštinskim odlukama, bez pravnog osnova oduzeto.

Javno komunalno preduzeće „Kraljevica” godinama je bilo najjače javno preduzeće u Zaječaru. Imalo je problema u poslovanju, ali ih je uglavnom rešavalo, dok političke odluke nisu prevagnule nad ekonomskim. Prvo je „Kraljevica” po nalogu prethodne vlasti morala da prihvati ulogu garanta za kreditna zaduživanja zaječarske „Toplane” i kada je ona otišla u likvidaciju dug od oko 60 miliona dinara je platila „Kraljevica”. Nekako u to vreme, dve godine radnicima “Kraljevice” nisu uplaćeni porezi i doprinosi, pa je dug po tom osnovu bio oko 100 miliona dinara zbog čega je, između ostalog maja 2013. godine, još u vreme Privremenog organa grada Zaječara, tadašnji direktor Miloš Jotović bio smenjen. 

Za vršioca dužnosti direktora „Kraljevice” iste godine imenovan je Aleksandar Firović, koji je imao optimističke poglede na budućnost zbog činjenice da su u tom momentu potraživanja od korisnika usluga bila 209 miliona, a ukupna dugovanja sa pomenutim porezima i doprinosima 150 miliona. Najveći dužnik bila je Gradska uprava sa dugom od oko 80 miliona dinara. U to vreme najavljena je i mogućnost reprograma dugovanja Poreskoj upravi, tako da su svi izgledi bili da će i ovu krizu preduzeće prebroditi. U tome je imalo podršku nove SNS vlasti i “alfe i omege” te vlasti, predsednika Skupštine grada Saše Mirkovića. 

Međutim, vrlo brzo “Kraljevica” je upozorena da sledi blokada računa ako u roku od pet dana Poreskoj upravi ne uplati doprinose na minimalnu zaradu u iznosu od 34,5 miliona dinara. Uskoro je usledilo i okupljanje radnika „Kraljevice” ispred filijale Uprave prihoda u Zaječaru, gde je u znak protesta istovaren i kamion smeća. Sve se završilo trijumfalnom izjavom Mirkovića da je sve dogovoreno sa Poreskom i da će grad na rate isplatiti dugovanje. 

Usledile su “igrarije” vlasti u vidu izvrdavanja obećanja, zatim pokušaja ukidanja “Kraljevice” i formiranja “Komunalca” na jednoj sednici, od čega se do druge sednice odustalo; do još “genijalnije” ideje da se nadležnosti “Kraljevice” prebace drugom preduzeću (Javno komunalno stambeno preduzeće “Zaječar”) pa se neke ponovo vraćaju “Kraljevici”, a kao jedan od epiloga “igre” sa komunalnim preduzećima, vlast formira novo preduzeće JKP “Higijena”. Tako Zaječar juna 2014. ima čak tri komunalna preduzeća za jednu delatnost: JKSP “Zaječar” sakuplja komunalni otpad, bavi se bravarskim uslugama i daljinskim grejanjem; JKP “Higijena” se brine o pijaci, groblju i Azilu za pse; JKP “Kraljevica” proizvodi ukrasno bilje i brine o zelenilu na javnim površinama. U međuvremenu direktor “Kraljevice” Firović sam daje ostavku, imenuje se novi rukovodilac Goran Đorđević, pa zatim Miroslav Pacić… a i gotovo polovina radnika od 210, koliko je imala “Kraljevica”, tada je prešla u JKSP “Zaječar”. Otprilike dva meseca pred konačni odlazak u stečaj, na mesto direktora postavlja se Nenad Milutinović, koji tadašnju situaciju opisuje kao neizdrživu:

                                                                                                                                                                                                         

“Jako je teško bilo u tom periodu, Kraljevica je tada bila u blokadi preko 100 miliona dinara, radnici više meseci nisu primali platu, nije bilo zdravstvenog osiguranja i sve je ukazivalo na to da će nešto morati da se desi, jer je takvo stanje bilo neizdrživo…. U trenutku mog postavljenja bilo je oko 100-110 radnika, deo je prešao u JKP “Higijena”, a jedan deo je prešao u tadašnji Sportski centar na Kraljevici. Deo radnika, njih 49 je u trenutku proglašenja stečaja, ostalo bez posla”.

Raspodeljivanje, premeštanje ili bolje rečeno presipanje iz jednog u drugo preduzeće, Mirkoviću više nije bilo interesantno, a i nije smanjivalo dug, pa je “samrtni udarac” bio na vidiku.

Mrcvarenje „Kraljevice“ koja je imala radnike, ali ne i imovinu i delatnost, potrajalo je do 22. 8. 2014. godine, kada je Privredni sud u Zaječaru doneo rešenje o pokretanju stečaja, a 20 dana kasnije Agencija za privatizaciju je za stečajnog upravnika odredila Gorana Paunovića iz Pirota. Prema poslovnim knjigama Grada Zaječara, grad je tom preduzeću na dan 31.12. 2014. godine dugovao 79.804.072,18 dinara.To je, nesumnjivo bio glavni razlog što je sa „Kraljevicom“, kako je rekao jedan zaječarski novinar, presuđeno po onoj narodnoj: „Kolju vola za kilo mesa!“

Prema rečima stečajnog poverenika Gorana Paunovića, JKP “Kraljevica” u stečaju nije namirila radnike za zaostale plate i neplaćene poreze, osim što im je krajem 2015. godine isplaćeno 9 minimalnih zarada iz Fonda solidarnosti. Zaposlenima je obećano će dobiti novac samo za poslednjih devet meseci, koji su prethodili odlasku ovog preduzeća u stečaj. Nesporna su potraživanja po osnovu izvršenih usluga prema Gradu Zaječaru za oko 70 miliona. Približno 25 miliona “Kraljevici” duguje i JP “Direkcija za izgradnju”, koje je gotovo dve godine u neprekidnoj blokadi, ali je problem što je Grad Zaječar doneo rešenje o pribavljanju pokretnih stvari ovog javnog preduzeća u svojinu, tako da je i tu problem za naplatu dugovanja.

Paunović nam je rekao da u ime JKP “Kraljevice” u stečaju, vodi spor sa JKSP “Zaječar”, JKP “Higijenom” i njihovim osnivačem, u vezi sredstava za rad koja su im dodeljena skupštinskim odlukama; prvostepene odluke su donete u korist “Kraljevice”, ali su se ova preduzeća žalila, tako da se sada čeka odluka Apelacionog suda.

Pravnici kažu da je zakon na strani „Kraljevice” i ako presuda bude doneta na osnovu zakona, to će imati ozbiljne posledice po JKSP „Zaječar“ i JKP „Higijena“. Prvo preduzeće će morati da vrati „Kraljevici“ kompletnu opremu za sakupljanje smeća, dok će drugo ostati bez pijačnih tezgi, opreme koja se koristi na groblju, opreme za održavanje zelenih površina i praktično bez celokupnog inventara preduzeća. 

Osim što ova preduzeća obavljaju komunalnu delatnost sredstvima za rad koja ustvari nisu njihova, JKSP “Zaječar” vuče još jedno teško breme iz prošlosti. Naime, oni su zaduženi kao žiranti za kredit odobren JP “Direkcija za izgradnju” (čija je likvidacija u najavi) iz 2011. godine, po ugovoru o jemstvu koje je zaključilo prethodno rukovodstvo preduzeća na iznos od 642.719,91 evra sa rokom otplate do leta 2019. godine. S obzirom na to da su ostale neizmirene 33 rate kredita, ukupan dug sa kamatom iznosi 343.942,50 evra ili nešto više od 42 miliona dinara.

Konto JKSP “Zaječar” opterećuju i nenaplaćena potraživanja – za usluge grejanja, izvoženja smeća i održavanje zgrada Grad Zaječar zajedno sa budžetskim korisnicima ukupno duguje više od 177 miliona dinara.

Gradska uprava Zaječar za izvršene usluge duguje i JKP “Higijeni”. Koliko trenutno, nismo uspeli da saznamo, ali uvidom na APR-u potraživanja po osnovu prodaje na dan 31.12.2015. prema Gradskoj upravi Zaječar bila su oko 19 miliona. 

U slučaju JKP “Kraljevice” u stečaju, odbornici vladajuće SNS i rukovodstvo Grada Zaječara sada se suočavaju sa problemom koji je inače nastao prećutkivanjem teškog stanja i aminovanjem odluka koje su doprinele trenutnoj situaciji. Nerazumne odluke Saše Mirkovića da se dugovi rešavaju likvidacijom ili stečajem preduzeća stvorile su haos u komunalnim preduzećima. 

Narodna izreka kaže – Ko ne plati na mostu, plati na ćupriji, ali sudeći po maniru koji je primenjivan u Zaječaru, plaćanje na ćupriji očekuje sve građane Zaječara, jer će iz gradskog budžeta kad-tad morati da budu plaćena sva dugovanja.

 
 

Ovaj tekst je proizveden u okviru granta koji finansira Evropska unija, dodeljenog u okviru Medijskog programa 2014. Sadržaj teksta je isključiva odgovornost portala Za Media i ni u kom slučaju ne odražava stavove Evropske unije.

Projekat se realizuje u okviru programa podrške: “U vašem fokusu” koji izvode Nezavisno udruženje novinara Srbije, Poslovno udruženje Lokal pres i Toplički centar za demokratiju i ljudska prava, u okviru Medijskog programa 2014.

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *