U Knjaževcu završen PRKOS i 55. Festival kulture mladih Srbije

Predstavom “Kamen za pod glavu” Centra za negovanje tradicije iz Kragujevca i proglašenjem pobednika po kategorijama, završen je u Knjaževcu ovogodišnji PRKOS – pozorišna revija kreativnog osmišljavanja sveta. Za pet dana publika je imala priliku da vidi šest predstava, u selekciji Vladimira Putnika, koje su nagrađivane na brojnim dosadašnjim smotrama. Završetkom PRKOS-a završen je i jubilarni 55. Festival kulture mladih Srbije. 

Apsolutni pobednik PRKOS-a je predstava “Vođa” omladinske scene pozorišta “Bora Stanković” iz Vranja. Stručni žiri je “Vođi” dodelio nagrade za najbolju predstavu, najbolju režiju, najbolju glumicu i najboljeg glumca. 

Za najbolju glumicu proglašena je Anđela Vlajković za ulogu Kler u predstavi “Vođa. Najbolja muška epizoda je Nikola Lojpur za ulogu Jakova u “Operi za tri groša” najbolja ženska epizoda je Tamara Erdeljanov za ulogu majke štrebera u predstavi “Kaznena subota”. Nagrada za sveukupno najbolju glumu pripala je Ljubici Radomirović za ulogu Vladimira u predstavi “Čekajući Godoa”.

Radio televizija Srbije i Drugi program Radio Beograda dodelili su nagradu za najbolji scenski govor studentkinji treće godine Akademije umetnosti u Prištini Katarini Jeličić za ulogu sluge Likija u predstavi “Čekajući Godoa”.

Van protokola, na insistiranje muškog dela stručnog žirija, Katarina je proglašena i za najlepšu glumicu ovogodišnjeg PRKOS-a.

Nakon završetka ovogodišnje Pozorišne revije kreativnog osmišljavanja sveta, zaključak učesnika i glumaca je jedinstven. Ovakav festival promoviše kulturu i amatersko stvaralaštvo, PRKOS je potreban Knjaževcu i Srbiji i potrebno je unapređivati ga svake godine. Takođe, neophodno je u jednom festivalskom gradu kao što je Knjaževac ponovo formirati amatersko pozorište.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *