Sednica Saveta Zaječarskog okruga: Zašto su rezultati na završnom ispitu među najlošijim u Srbiji?

U Knjaževcu je održana sednica Saveta Zaječarskog upravnog okruga na kojoj se razgovaralo o obrazovanju, odnosno rezultatima osmaka sa područja okruga na završnim ispitima u prethodnih nekoliko godina. 

Svoje viđenje problema i predloge za poboljšanje loših rezultata izneli su predstavnici lokalnih samouprava, Školske uprave, crkve i direktori osnovnih i srednjih škola.

Na početku sednice Vladan Paunović, načelnik Zaječarskog okruga, izneo je podatak da su učenici osnovnih škola sa područja okruga pre desetak godina po rezultatima na prijemnim ispitima za srednje škole, bili na nivou republičkog proseka. Podaci o rezultatima poslednjeg završnog ispita pokazuju drastičan pad, svršeni osmaci Zaječarskog okruga pretposlednji su u Srbiji. 

Jasna Vasić, rukovodilac Školske uprave Zaječar, posebno je istakla alarmantan podatak da, kada bi se u ovom trenutku vrednovao takozvani “etos”, odnosno sveukupni ambijent u školama, veliki broj obrazovnih ustanova dobio bi jedinicu. 

Obrazovne ustanove, u najvećem broju slučajeva, podržavaju lokalne samouprave, stvaranjem boljih uslova za izvođenje nastave, istakao je Milan Đokić, predsednik opštine Knjaževac. To, naravno, ni izbliza nije sve što mogu i moraju da učine.

“Smatram da je pitanje motivacije ključno – koliko su prosvetni radnici motivisani da prenesu znanje na učenike i koliko su đaci motivisani da uče. Smatram da promocijom pravih vrednosti i isticanjem u prvi plan pravih, pozitivnih primera i adekvatnim nagrađivanjem najboljih možemo dosta da učinimo”, dodao je Milan Đokić.

Vladika Timočki Ilarion, posebno je istakao značaj porodice i porodičnog vaspitanja.

“Čini mi se da u ovom trenutku porodica nije dovoljno posmatrana kao osnovna ćelija društva, kao mesto gde deca stiču osnovno vaspitanje i primarno obrazovanje. Na ovom skupu suočavamo se sa posledicama – šta se dešava kad dete dođe u školu. Jako je važno da dete iz porodice ponese radne navike, pristojno vaspitanje, poštovanje autoriteta, jer je veliko pitanje koliko, ako svega toga nema, prosvetni radnici uopšte mogu da učine”, rekao je vladika Ilarion.

Učesnici današnjeg skupa složili su se u oceni da je veoma korisno što su imali priliku da razmene iskustva, mišljenja i predloge za poboljšanje stanja u oblasti obrazovanja. 

Po završetku sednice održana je prezentacija turističkih potencijala opštine Nova Varoš.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *