Devedeset prvi Sabor na Kadibogazu (VIDEO)

U opštini Knjaževac se ovog vikenda održava trodnevni tradicionalni Sabor na Kadibogazu. Na tom mestu, sa obe strane bugarsko – srpske granice, već devedeset jednu godinu za redom, okupljaju se Bugari i Srbi, a za prelazak državne granice nije potreban pasoš ni jednima ni drugima.

Tezge i sa srpske i sa bugarske strane granice, kafane pod šatorima, srpska i bugarska muzika, hrana i piće, a plaćanje i u evrima i u dinarima i levovima i tako već devedeset i jednu godinu zaredom. Velika vrućina nije smetala ni Srbima ni Bugarima da pazare na obe strane ni da se druže.

Na zajedničkoj bini priređen je kulturno umetnički program sa bugarskim i srpskim izvođačima, a okupljenima su se obratili predstavnici bugarske i srpske pravoslavne crkve i predstavnici opština Knjaževac i Belogradčik.

Bila je ovo prilika i da Turistička organizacija opštine Knjaževac predstavi svoju turističku ponudu potencijalnim bugarskim turistima, kojih je iz godine u godinu u Srbiji sve više.

Inicijativa za otvaranje graničnog prelaza na Ovom mestu zvanom Kadibogaz pokrenuta je još pre 26 godina. Predsednici republike Bugarske i Republike Srbije su potpisali sporazum još 2007. godine, a 2014. je položen i kamen temeljac budućeg prelaza. Dok zvaničnog prelaza ne bude, ovi ljudi će se i dalje praviti da granice nema, makar u ova tri dana, koliko inače traje sabor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *