Najbolji igrani i dokumentarni filmovi SLOBODNE ZONE i u Zaječaru

Ovog proleća filmski festival SLOBODNA ZONA kreće na jubilarnu 10. Turneju u preko 40 gradova Srbije. Pet najboljih filmova, po izboru publike i selektora festivala, sa 11. izdanja Slobodne zone održanog proteklog novembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, biće prikazani tokom aprila, maja i juna. Projekcije u Zaječaru su od 9. do 13. maja u Omladinskom centru Zaječar.

U svom gradu publika će imati priliku da pogleda priču o dva brata koja dele zemlju i način života, a nisu progovorili ni reč četiri decenije (Ovnovi), saznaćete na koji način okean pamti i govori (Dugme od sedefa), kako žena koja ima 90 godina i dalje pleše i uči druge da igraju tango (Ples sa Marijom), kako žive  časna sestra i  sveštenici izopšteni u kući daleko od očiju javnosti, osumljičeni za brojna kriminalna dela (Klub) i kakve urnebesne prevare  su zloglasni aktivisti iscenirali da bi skrenuli pažnju javnosti na zločine velikih koorporacija (The Yes men su revoltirani). 

Misija Turneje jeste da decentralizuje kulturu i učini je dostupnom najširoj publici u većim gradovima, ali i manjim mestima u kojima bioskopi ne postoje godinama, a kulturna dešavanja su retkost. Ova manifestacija realizuje se u saradnji sa lokalnim organizatorima i kulturnim centrima u gradovima, a ulaz na sve projekcije u okviru Turneje Slobodne zone je besplatan. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *