Knjaževac: Značajna podrška poljoprivrednicima

Svečanim potpisivanjem ugovora između Opštine Knjaževac i Agencije za ekonomski razvoj i preduzetništvo VEEDA, otpočinje realizacija programa “Razvoj privatnog sektora u Srbiji” koji finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC).

Ovaj program svojim aktivnostima pokriva sektore drvne industrije i poljoprivrede u 14 administrativnih okruga, odnosno 90 opština Srbije, a Knjaževac je prva opština gde će početi njegova implementacija, rekao je Živko Ivanković, direktor Agencije VEEDA i dodao da je u ovoj fazi projekat vredan 5 miliona 200 hiljada švajcarskih franaka.

Dragan Milutinović, direktor Agencije za razvoj opštine Knjaževac, rekao je nakon potpisivanja ugovora novinarima da se u pregovore ušlo još pre godinu dana i da su za to vreme, na zadovoljstvo obe strane, stvoreni uslovi za revolving fond od 15 miliona dinara. 

“To su 10 puta veća sredstva za nabavku poljoprivredne mehanizacije registrovanim poljoprivrednicima, od onih koja su im do sada odobravana. Što je takođe važno, moći će da ih vraćaju u narednih nekoliko godina, bez kamate i ne u novcu, već u svojim proizvodima”, rekao je Milutinović.

“Program podrške poljoprivrednicima u opštini Knjaževac dao je velike efekte i preporučio nas za ovakvu saradnju koju smo danas ozvaničili. Kreditni fond koji ćemo formirati, daće našim poljoprivrednicima još značajniju podršku i moći će da ga otplaćuju upravo onim što proizvedu zahvaljujući pomoći koju dobiju”, istakao je predsednik opštine Knjaževac Milan Đokić.

Inače, za protekle 4 godine, u knjaževačku poljoprivrednu proizvodnju uloženo je oko milion evra. Kroz razne programe 1.400 registrovanih poljoprivrednika dobilo je pomoć u voćnim zasadima, mehanizaciji, stočnim grlima….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *