Manastiri i crkve – duhovna veza sa prošlošću

U Zavičajnom muzeju u Knjaževcu otvorena je izložba plakata “Manastiri i crkve južne i istočne Srbije” Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš. Izložba predstavlja pokušaj prezentacije dela bogatstva i velike raznolikosti više stotina verskih objekata na teritoriji 7 okruga, 40 gradova i 4 eparhije.

Milena Milošević Micić, vršilac dužnosti direktora Zavičajnog muzeja, istakla je na otvaranju izložbe zadovoljstvo zbog saradnje sa uglednom institucijom koja ove godine obeležava pola veka postojanja i rada.

“Posebno mi je drago da ćemo veliki jubilej Zavoda obeležiti jednom ovakvom izložbom u Knjaževcu. Ovo je samo mali segment izložbe, s obzirom da je teritorija jako velika, obuhvata 40 opština, a reći ću vam samo podatak da se na teritoriji opštine Knjaževac nalaze 24 sakralna objekta, ne računajući objekte narodne religioznosti i brojne zavetne krstove u selima naše opštine”.

“Jedan od načina da čuvamo te objekte je da ih predstavimo javnosti, da ukažemo na njihov značaj i da ukažemo na to ukoliko postoji opasnost da nešto od tog nasleđa nestane zauvek i da pokušamo da približimo te vrednosti svim generacijama. Drago mi je da u Knjaževcu uvek postoji publika za izložbe koje mi radimo”, rekla je Elena Vasić Petrović, v.d. direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš.

Publika u Knjaževcu moći će da razgleda izložbu plakata o manastirima i crkvama južne i istočne Srbije u Zavičajnom muzeju do 6. maja.

 

 
 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *