Zoran Pantić iz Vitkovca – maratonac i promoter zdravog života (VIDEO)

Zoran Pantić iz sela Vitkovca kod Knjaževca, ličnim primerom propagira zdrav život u skladu sa prirodom. Hrani se zdravo – voćem i povrćem, bez mesa i šećera, vežba, i već četiri godine osvaja prva mesta u polumaratonu širom Srbije, u kategoriji veterana.

Zoran je do pre 15-ak godina bio rob telesnih želja. Na to vreme podsećaju ga još samo fotografije. Od neumerenog uživanja u jelu, piću, cigaretama, okrenuo se prirodi i zdravom životu i danas poštuje svoje telo kao hram. Šest dana u sedmici trči i po 20-ak kilometara i danas u 47. godini oseća se baš kao mladić kakav nekada nije mogao da bude sa 125 kilograma:

“Moje telo je osetilo lakoću, bukvalno kao da sam skinuo džak cementa sa leđa i osetio sam potrebu da pojačam fizičku aktivnost. Počeo sam da trčim najpre neke male kilometraže, popularno da džogiram. Jako sam brzo ušao u neku kondiciju koja me je dovela i do samog maratona i do atletske staze.”

U ovu priču krenuo je sam, kako kaže osluškujući svoje telo. Stručnu pomoć nije tražio, ali je znao da je važno da kontroliše zdravlje, zbog potpunog preokreta životnog stava. Zdrava hrana koju pruža selo i čista priroda, daju odlične rezultate.

Doktorka Milinka Radovanović iz Ambulante u Minićevu, ponosna je na svog sugrađanina koji je uspeo da se izbori sa kilažom i porocima i danas daje primer drugima kako se treba odnositi prema sebi i okolini:

“On nema holesterol, nema pritisak, njemu su otkucaji srca od 53 do 56 u minuti, on se zaista savršeno oseća, telo mu je mišićavo, hrani se zdravo i dalje trči…”

Velika podrška mu je i porodica, majka Mima i supruga Slađa koje brinu o hrani, a sin i kćerka prate sportske uspehe. Već četiri godine trči polumaratone po Srbiji i Crnoj Gori i već je prvak u svojoj kategoriji. Nije mu cilj da pretekne protivnike, već da pokaže mlađima da je sa pogrešne staze moguće dospeti na pravi životni put.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *