“Mali princ” obeležiće rođendan zaječarskog pozorišta

Pozorište Timočke krajine “Zoran Radmilović” obeležiće u četvrtak, 4. februara, 69 godina postojanja. Tim povodom biće izvedena predstava “Mali princ”, a početak je u 20 sati.

Pozorište u Zaječaru formirano je 2. februara 1947. godine kao Oblasno narodno pozorište. Prva predstava, koja je odigrana, u zgradi nekadašnjeg Esnafskog doma, na sceni novog profesionalnog pozorišta, bila je „Žita cvetaju“ Jurija Mokreva.

Pozorište je za veoma kratko vreme izraslo u uglednu i dobro organizovanu kulturnu ustanovu. Na inicijativu ljudi iz zaječarskog pozorišta 1965. godine u Zaječaru je osnovan jedan od najznačajnijih pozorišnih festivala u Srbiji – Susreti profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“.

Oblasno narodno pozorište bilo je i sresko i opštinsko i gradsko, zatim Narodno pozorište Zaječar-Bor i Pozorište Timočke krajine, da bi za 45-ti rođendan, 1992. godine dobilo ime Pozorište „Zoran Radmilović“, po velikanu srpskog glumišta koji je i rođen u Zaječaru.

1992. godine osnovani su Dani „Zorana Radmilovića“, smotra najboljih pozorišnih ostvarenja, a nagrada koja nosi Zoranovo ime, u glumačkom svetu, važi za prestižnu. Od 2009. godine održava se i „ZajeČar“, pozorišni festival koji svake godine okupi najmlađu publiku, a spada u sam vrh pozorišnih festivala za decu. Za skoro 70 godina postojanja i uspešnog rada pozorište u Zaječaru, uprkos brojnim problemima sa kojima se susretalo kroz decenije postojanja, svrstalo se u naznačajnije institucije kulture u ovom delu Srbije. Od svog osnivanja pozorište je izvelo preko 400 premijera, a brojni pozorišni umetnici iz zemlje i inostranstva utkali su dobar deo sebe u život pozorišta.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *