HRISTOS SE RODI! VAISTINU SE RODI!

Najradosniji hrišćanski praznik, dan rođenja Hristovog, 7. januara proslavljaju Srpska pravoslavna crkva i crkve koje priznaju julijanski kalendar. Božić je praznik mira, ljubavi, praštanja i mirenja, sloge i jedinstva.
 
O Božiću pravoslavni hrišćani se pozdravljaju sa “Hristos se rodi” i “Vaistinu se rodi”.
 
“Molimo se da u godini koja dolazi bude manje nemira, a više mira, manje mržnje, a više ljubavi, manje nesloge, a više sloge, i prizivamo blagoslov Božji da svi, gde god da su u svetu, u miru i ljubavi proslave Božić pozdravljajući jedni druge radosnim i drevnim pozdravom”, rekao je patrijarh srpski Irinej u božićnoj poslanici.
 
Poglavar Srpske pravoslavne crkve je istakao i da Hristovo rođenje poziva na povratak iskonskim moralnim vrednostima, na uzdržanje, na svetinju braka, podvig, post i molitvu.
 
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici Božić slave tri dana, koji su u njenom bogoslužbenom kalendaru obeleženi crvenim slovom. Drugi dan Božića je Sabor presvete Bogorodice koji crkva posvećuje Bogomajci u znak zahvalnosti što je rodila Spasitelja, dok se trećeg dana slavi sveti arhiđakon Stefan.
 
Pored Srpske pravoslavne crkve, Božić 7. januara proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti, koji kao svoj bogoslužbeni poštuju julijanski kalendar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *