Izložba ilustracija iz memoara prote Sime Žikića u Knjaževcu (FOTO)

U Zavičajnom muzeju u Knjaževcu, otvorena je izložba „Sima Žikić svedok ratnih stradanja“. Izložbu je otvorio episkop timočki g. Ilarion, a o postavci je govorila autor Milena Milošević Micić, viši kustos istoričar umetnosti. Svečanost je upotpunio nastup gradskog hora Sveti Stefan kralj Dečanski, a posetioci su mogli da pogledaju i kraći film o proti Simi Žikiću, svojevrsnom hroničaru svog vremena.

“Izložba predstavlja protu Simu Žikića kao svedoka ratnih stradanja stanovništva Timočke krajine i Srbije u toku balkanskih i Prvog svetskog rata, a kroz prikaz 43 ilustracije koje dodatno pojašnjavaju tekst druge sveske rukopisa memoara pod nazivom “Prvi svetski rat”, prateći ga na marginama. Ovaj vid tumačenja i prezentacije dela rukopisne građe i memoarskih minijatura, prikazuje knjaževačkog protu u ulozi očevica i baštinara, spremnog da zabeleži i opiše istorijski trenutak, običaje i mentalitet svojih sugrađana i ljudi kraja iz kojeg je potekao, a sve s namerom da pouči i da se ne zaboravi. Ova postavka rezultat je višegodišnjeg istraživačkog rada posvećenog proučavanju bogate i raznovrsne umetničke zaostavštine knjaževačkog prote.” – reči su autora izložbe Milene Milošević Micić u katalogu.
 
Postavka „Sima Žikić svedok ratnih stradanja“ moći će da se razgleda do 25. januara 2016, a realizovana je uz finansijsku podršku Ministarstva kulture Republike Srbije i SO Knjaževac.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *