Otvaranje izložbe “SIMA ŽIKIĆ – SVEDOK RATNIH STRADANjA” u Knjaževcu

U ponedeljak 28. decembra, u 14 sati, u Zavičajnom muzeju u Knjaževcu, biće otvorena izložba „Sima Žikić svedok ratnih stradanja“. Izložbu će otvoriti Njegovo preosveštenstvo episkop timočki g. Ilarion, dok će o postavci govoriti autor Milena Milošević Micić, viši kustos istoričar umetnosti. Svečanost će upotpuniti nastup gradskog hora Sveti Stefan kralj Dečanski.
 
Izložba predstavlja protu Simu Žikića, nesvakidašnjeg hroničara svoga vremena, kao svedoka ratnih stradanja stanovništva Timočke krajine i Srbije u toku balkanskih i Prvog svetskog rata, a kroz prikaz četrdeset tri ilustracije koje dodatno pojašnjavaju tekst druge sveske rukopisa memoara pod nazivom „Prvi svetski rat“, prateći ga na marginama. Ovaj vid tumačenja i prezentacije dela rukopisne građe i memoarskih minijatura prikazuje knjaževačkog protu u ulozi očevica i baštinara, spremnog da zabeleži i opiše istorijski trenutak, običaje i mentalitet svojih sugrađana i ljudi kraja iz kojeg je potekao, a sve s namerom da pouči i da se ne zaboravi. Ova izložba rezultat je višegodišnjeg istraživačkog rada posvećenog proučavanju bogate i raznovrsne umetničke zaostavštine knjaževačkog prote. 
 
Postavka „Sima Žikić svedok ratnih stradanja“ moći će da se razgleda do 25. januara 2016, a realizovana je uz finansijsku podršku Ministarstva kulture Republike Srbije i SO Knjaževac.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *