Deseti susreti čuvara narodne tradicije u Knjaževcu

Knjaževac je ovog vikenda domaćin 10. sureta etno udruženja i asocijacija Srbije. U jubilarnoj godini, Udruženje za negovanje tradicije “Izvor”, okupilo je u Domu kulture nekoliko desetina udruženja, koja se bave zaštitom i čuvanjem nematrijalne baštine Srbije. Susrete je otvorio predsednik opštine Milan Đokić.
 
Susreti etno udruženja i asocijacija Srbije, nastali su pre 10 godina sa ciljem da Srbiju podsete kakvo se blago krije u starim zanatima, običajima, zaboravljenim jelima, svemu onom što se zove nematerijana baština, kazala je na otvaranju predsednica “Izvora” Ljiljana Mihajlović.
 
“Okupljamo se pod sloganom Tradicijom u Evropu. Naš put ka zajednici evropskih naroda, duboko smo uvereni, ne može biti uspešan ako usput izgubimo svoj kulturni identitet. Zbog toga je naš rad važan i naše trajanje garancija da bogatstvo običaja neće prekriti veo zaborava.”
 
Na velikoj sceni Doma kulture izveden je program u kome su učestvovali Škola folklora “Kolo”, Hor “Sveti Stefan kralj dečanski”, recitatori Knjaževačke gimnazije, ansambl “Mala noćna muzika” i manekeni “Izvora”. Uručena su priznanja nauspešnjijim autorima obrednih peškira i obrednih hlebova.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *