Izložba “Dodirnimo prirodu 2” u Knjaževcu

Taktilna izložba „Dodirnimo prirodu 2“, Prirodnjačkog  muzeja iz Beograda, biće otvorena u sredu 2. decembra, u 14 sati, u Zavičajnom muzeju u Knjaževcu.

Ova izložba je namenjena svim posetiocima koji žele ne samo da vide već i da dodirnu odabrane predmete iz prirode. Sažeta priča o našoj Planeti prilagođena je različitim uzrastima, interesovanjima kao i osobama sa invaliditetom, posebno onima sa oštećenjima čula vida.

Svi izloženi eksponati – minerali, stene, fosili i današnji organizmi grupisani su u nekoliko celina. Među njima, naučnom važnošću, retkošću, izgledom i veličinom izdvajaju se fosili džinovskih bisernih školjaka iz roda Crassostrea, starih oko 14-15 miliona godina, fosilni puževi i korali, delovi skeleta pećinskog medveda iz poslednjeg ledenog doba, delovi skeleta evropskog bizona, mamuta, rogovi Megalocerosa – najvećeg jelena koji je ikada živeo na Zemlji, preparat morske kornjače i mnogi drugi. Ništa manje nisu atraktivne ni replike ili modeli retkih izumrlih bića. Eksponate prate i opisuju odgovarajući posteri, tekstovi i etikete ispisane Brajevim i latiničnim pismom.

Autori izložbe „Dodirnimo prirodu 2“ su kustosi Prirodnjačkog muzeja dr Gordana Jovanović, Miodrag Jovanović i Dragana Đurić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *