U Boru održan ekološki protestni skup “Ne ćutim jer imam decu” (VIDEO)

Sinoć je u Boru održan treći po redu ekološki protestni skup “Ne ćutim jer imam decu”, u organizaciji grupe građana koju predvodi Irena Živković. 

Skup je održan na platou ispred železničke stanice a govornici su zahtevali da se jednom za svagda prekine ekološka katastrofa koja je u poslednjih nekoliko meseci uzela maha, i odgovori na pitanje kada će konačno nebo nad Borom biti čisto. Borani su očekivali, kako se čulo na skupu, da će se sa početkom rada nove topionice aerozagađenje smanjiti, međutim, po organizatorima skupa to nije slučaj. Zagađenje u gradu je po nekoliko stotina puta veće od dozvoljenog i  sada je na nadležnima da reše ovaj problem. U vazduhu se, kako kažu, osim sumpor – dioksida nalaze arsen, kadmijum, živa, olovo. 

Na skupu je pročitano  pismo inženjera i tehnologa RTB -a Bor koji iz svog ugla govore o problemima koji su se pojavili sa otvaranjem nove topionice. Oni su naveli koji su to osnovni preduslovi koji nisu bili ispunjeni, da bi jedan kompleksan projekat kakav je nova topionica, bio spreman za dokazivanje.

U RTB – u je inače ranije najavljeno da je vreme uhodavanja radnih parametara ugovorom definisano na devet meseci i da taj termin ističe 1. novembra, tada počinje period dokazivanja rada nove topionice. Pošto fleš-smelting tehnologija zahteva visok kapacitet  zbog smanjenja troškova i većeg iskorišcenja bakra i sumpor-dioksida, nova topionica od 1. novembra treba da pretapa 53 tone suvog koncentrata na sat ili 1.245 tona dnevno, kao i da proizvodi 240 tona anodnog bakra na dan. Pritom će emisija i imisija štetnih materija u vazduhu, vodi i zemljištu biti ispod zakonom propisanih vrednosti, uz istovremeno iskorišcenje sumpor-dioksida i bakra od 98 procenata, rekao je generalni direktor RTB – a Bor Blagoje Spaskovski.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *