Romi uposleni na čišćenju Minićeva (VIDEO)

Meštani Minićeva su se pre nekoliko godina organizovali, sanirali divlju deponiju pored reke i ogradili prostor, gde sada organizovano izvoze smeće. Uz dva stalna radnika sada im pomaže i sedmoro meštana putem projekta “Ekonomsko osnaživanje romskih porodica”. Sprovodi ga Udruženje Ambasadori održivog razvoja i životne sredine, a pet meseci finansira OEBS preko Vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava.
 
Blizu 90% domaćinstava u Minićevu mesečno plaća 200 dinara usluge odvoženja smeća. Na deponiji se odvajaju plastika i karton koji idu na reciklažu.

Za sada imaju presu za papir i plastiku, ali od prodaje sirovina, planiraju da nabave i druge reciklažne mašine. Njihovu želju da imaju ekološki čistu sredinu podržava i Opština Knjaževac od koje će uskoro dobiti kante za domaćinstva i novi traktor kupljen zajedničkim sredstvima, kaže predsednik MZ Minićevo Slavoljub Milanović.

Uskoro će zima pa je u planu i kupovina priključnih mašina za traktor kojim bi čistili sneg sa ulica, uz već postojeću mašinu kojom održavaju trotoare.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Društvo Tagovi: , , , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *