O timočkim govorima

Narodna biblioteka “Njegoš” u Knjaževcu danas organizuje predstavljanje projekta “Čuvari nematerijalne baštine timočkih govora”.

Govoriće Dušica Živković, muzejski savetnik Etnografskog muzeja u Beogradu, dr Biljana Simikić, naučni savetnik Balkanološkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti i master Teodora Vuković sa Filološkog fakulteta u Beogradu. Kako je navedeno u pozivu, prema Uneskovoj listi, torlački (timočki) dijalekt spada među šest ugroženih jezika u Srbiji. Timočki govori, s obzirom da su veoma udaljeni od standardnog srpskog jezika, u fazi su nestajanja pod uticajem medija, obrazovanja i migracije stanovništva.

Projektom “Čuvari nematerijalne baštine timočkih govora” predviđeno je terensko video snimanje razgovora sa poslednjim nosiocima timočkog govora koji žive u naseljima opštine Kanjaževac i u nekoliko naselja opštine Zaječar i Svrljig. Snimljeni video materijal u formi narativa na teme iz domena tradicijske kulture biće arhiviran u digitalnom Arhivu timočkih govora i postavljen na internet.

Prezentacija će biti održana u društevom klubu Doma kulture, a početak je u 13 sati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *