Iz agrarnog fonda za zaštitu pčela

Fond za razvoj poljoprivrede opštine Knjaževac izdvojio je oko 400 hiljada dinara za nabavku Herba strip letvica, preparata za suzbijanje varoe, grinja, koje napadaju pčele.

Varoa, grinja koja napada medonosne pčele i varoza, bolest koju ona prouzrokuje, najveći su svetski problemi u pčelarstvu XXI veka. Knjaževački pčelari, članovi udruženja “Lipa”, imaju šansu da se sa varoom izbore uz pomoć Herba strip letvica, dobijenih iz opštinskog fonda za razvoj poljoprivrede.

“Varoa je grinja koja napada pčelu i ako se preventivno ne deluje, dolazi do uništenja čitavog društva. Mi smo nabavili Herba strip letvice, koje su se izuetno dobro pokazale u borbi protiv varoe”, kaže predsednik udruženja Miroslav Milošević.

Nabavkom ovih preparata Fond nastavlja podršku pčelarima, kaže predesednik Upravnog odbora Fonda  Dalibor Stanojević.

“Ukupna vrednost nabavljenih preparata je oko 400 hiljada dinara, što je dovoljno za preko sedam hiljada košnica članova Udruženja i korisnika subvencija u protekloj godini. Jop uvek je aktuelan konkurs za nabavku opreme za pčelarsku proizvodnju, a od naredne nedelje počećemo obilazak korisnika subvenicija iz 2014. godine. Oni koji nisu ispunili obaveze prema ugovorima, neće više moći da koriste ovaj vid pomoći i snosiće posledice.”

Knjaževac godišnje tržištu isporuči preko 100 tona kvalitetnog, prirodnog meda, a rad na zaštiti pčelinjih zajednica, svakako će doprineti da te količne budu i daleko veće.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Vesti Tagovi: , , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *