Obeležen Dan rudara u RTB-u Bor (VIDEO)

U Srbiji se danas obeležava Dan rudara. 6. avgust je ujedno i dan Rudarsko-topioničarkog basena Bor. Dan rudara ustanovljen je u znak sećanja na 6. avgust 1903. kada su se rudari Senjskog rudnika, kod Despotovca, štrajkom izborili za povratak na posao trojice otpuštenih kolega, za skraćenje radnog vremena i besplatno ulje za lampe za osvetljavanje jama, koje su do tada sami plaćali.

Na površinskom kopu Krivelj, kao i u ostalim rudnicima u Srbiji, uprkos prazniku, proces proizvodnje normalno teče. Oni koji nisu u smeni slave, dok bageristi, vozači teških kamiona, rudari, rade kao i bilo kog drugog dana u godini.

Dan rudara i dan Rudarsko-topioničarkog basena Bor, obeleženi su u Hotelu Jezero na Borskom jezeru, a pored brojnih zvanica, svečanosti su prisustvovali i kanadski ambasador Filip Pinington, ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Aleksandar Vulin i  ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Nagrade “Inženjer Šistek”, najprestižnija priznanja koja se dodeljuju za razvoj RTB-a Bor, ove godine su dobili  Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Republike Srbije i troje zaposlenih u RTB-u: Ivanka Stančić, Zoran Aleksov i Trajča Tončić.
 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Ekonomija Tagovi: , , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *