Festival kulture mladih Srbije od 5. do 10. avgusta u Knjaževcu

Festival kulture mladih Srbije (FKMS), 54. po redu, biće održan od 5. do 10. avgusta. Na knjaževačkim pozornicama nastupiće nekoliko stotina mladih ljudi, a ovogodišnja novina je PRKOS, festival u festivalu, odnosno takmičenje omladinskih pozorišta, najavljuju u knjaževačkom Domu kulture, koji je i organizator festivala. 
 
Festival kulture mladih Srbije, koji će ovog leta, po 54. put, biti održan od petog do 10. avgusta, ispuniće očekivanja Knjaževčana, naviklih na visokokvalitetne programe, kaže direktor Doma kulture i predsednik Skupštine FKMS Uroš Stanišić.
 
Festivalu je vraćen stari sjaj, koji je imao pre par decenija i danas njegovi posetioci s pravom očekuju najviše. Ove godine je i Ministarstvo kulture prepoznalo kvalitet i odobrilo čak četiri projekta sa kojima je Festival konkurisao.
 
Specifičnost ovogodišnjeg festivala je PRKOS, svojevrsni “festival u festivalu”, prvo takmičenje omladinsko – studentskih pozorišta sa kompetentnim žirijem i vrednim nagradama za mlade glumce.
 
U okviru 54. festivala organizovaćemo prvi festival PRKOS (što je skraćenica od “pozorišna revija kreativnog osmišljavanja sveta”). To je omladinsko – studentski festival omladinskih pozorišta Srbije takmičarskog karaktera. Omladinska pozorišta našoj publici pokazaće svoja ostvarenja, učestvovati na okruglim stolovima, organizovati radionice. Poslednjeg dana, žiri u kome će biti glumci Branka Pujić, Srđan Karanović i Predrag Ejdus, proglasiće pobednike i dodeliti nagrade. U organizaciju PRKOS–a ušli smo veoma ozbiljno, s ciljem da već prve godine on postane najbolji omladinski pozorišni festival.”
 
Pred publiku će i ovog leta izaći nekoliko stotina pesnika, slikara, pevača – onih pred kojima je budućnost, ali i velikih zvezda. Biće celodnevnih programa, takmičenja u pevanju za najmlađe, ističe Stanišić.
 
“Danas mediji u Srbiji kažu da je Festival budućnost srpske kulture. Na nama je da im od 5. do 10. avgusta pokažemo da su u pravu.”
 
Kako se najavljuje, gosti 54. festivala kulture mladih Srbije biće Bajaga i Instruktori, Hari Mata Hari, Neverne bebe, SARS, Sara Jovanović, di džejevi. Za sve mlade ljude, koji žele da učestvuju u organizaciji ove velike smotre umetnosti, do 10. jula je otvoren konkurs za volontere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *