Molitva pod Midžorom 16. put u opštini Knjaževac

Letnju turističku sezonu u opštini Knjaževac i na Staroj planini otvoriće tradicionalna manifestacija “Đurđevdanski susreti – Molitva pod Midžorom”, najavila je na svom sajtu Turistička organizacija opštine Knjaževac.

Posvećena narodnim običajima “Molitva” se ove godine održava po 16. put. Prvi deo manifestacija dešava se u sredu 6. maja u Vrtovcu, na mestu zvanom Kalavat, gde se nalazi ćelija, kapelica posvećena Svetom Đorđu.

Nekoliko dana kasnije, 9. maja, u Balta Berilovcu će biti održano takmičenje u pripremanju starinskih jela, biraće se nabolji sir, a mladi će se takmičiti u čobanskim igrama. Specijalni gosti ovogodišnje “Molitve” su pevačica tradicionalnih pesama Danica Krstić, duvački orkestar “Barka” i Saša Mišić, poznat kao “Pakleni kuvar”.

Da podsetimo, zahvaljujući sačuvanom đurđevdanskom obredu “Molitva”, koji se nalazi na Listi elemenata nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije i regionalni je predlog za UNESCO listu svetske baštine, Knjaževac je 2014. godine dobio nagradu EDEN, čime je proglašen izuzetnom destinacijom Evrope.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *