Petogodišnja proizvodnja bakra u RTB-u Bor premašila milijardu dolara

U poslednjih pet godina u Rudarsko-topioničarskom basenu Bor otkopano je 70,6 miliona tona rude čijom je preradom dobijeno 155 hiljada tona bakra, četiri i po tone zlata i 24 tone srebra! Vrednost proizvedenog bakra (bez zlata i srebra), uzimajući u obzir prosečnu cenu „crvenog metala“ na Londonskoj berzi u periodu 2010-2014. godina (7.704 dolara za tonu), iznosi fantastičnih 1.194.120.000 dolara. Sa zlatom i srebrom vrednost petogodišnje basenske produkcije penje se iznad milijardu i po dolara.
 
Od 2010. do danas u basenskim rudnicima ostvareno je ukupno 205 i po miliona tona iskopina. Nepunih 135 miliona tona bila je teška raskrivka sa površinskih kopova u Boru i Majdanpeku, a 70,6 miliona tona težila je ruda bakra.
Najviše rude, skoro triput više nego u Majdanpeku, RTB-u Bor dao je rudnik „Veliki Krivelj“. Tamo je za pet godina otkopano 46,4 miliona tona rude i uklonjeno 75 miliona tona raskrivke. U kriveljskom rudniku dnevno se otkopa 30 hiljada tona rude i ukloni 40 do 60 hiljada tona raskrivke. Najveći deo jalovine, preko 80 odsto, prevozi se transportnim sistemom do starog borskog površinskog kopa i tamo odlaže.

U Majdanpeku je u poslednjih pet godina otkopano 17,2 miliona tona rude i uklonjeno 48,2 miliona tona jalovine.  
Topionica i rafinacija su u starim postrojenjima za pet godina preradile nešto više od milion tona koncentrata dobijenog isključivo iz sopstvenih sirovina. U pogonu elektrolize proizvedeno je 155 hiljada tona katodnog bakra, a u prerađivačkim pogonima 5.360 tona bakar-sulfata (plavog kamena), 44.000 tona dipforming žice i 4.900 tona livačkih proizvoda.


Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Ekonomija Tagovi: , , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *