UNS: Opština Knjaževac nije sprovela po zakonu konkurs za sufinansiranje medija

Udruženje novinara Srbije (UNS) upozorava da konkurs za projektno finansiranje medija u Knjaževcu nije sproveden u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima. Zakonom je predviđeno i da se „većina članova komisije imenuje na predlog novinarskih i medijskih udruženja ukoliko takav predlog postoji i ukoliko predložena lica ispunjavaju zakonom predviđene uslove“.

U ovom slučaju lokalna vlast nije obavestila novinarska udruženja da će konkurs biti raspisan, a Opština Knjaževac odluku o formiranju Komisije nije objavila ni na zvaničnom sajtu.

Kako je UNS-u rečeno u ovoj opštini, “informacija o sastavu Komisije je bila na sajtu, ali je sada verovatno sklonjena, a poziv UNS-u da predloži člana Komisije je sastavljen, ali nemaju informaciju da li je ikada poslat”.

UNS podseća da po Zakonu o javnom informisanju i medijima, članovi Komisije za sprovođenje javnog konkursa moraju biti “iz reda nezavisnih stručnjaka za medije i medijskih radnika koji nisu u sukobu interesa i ne obavljaju javnu funkciju.”

Saoštenje Udruženja novinara Srbije (UNS) možete pogledati ovde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *