Repušnica… selo na jedan dan

Selo Repušnica, u scru Stare planine, 3o kilometara od Knjaževca, ostalo je i bez  poslednjeg stanovnika  1998. godine. To je prvo selo u knjaževačkom ataru i na Staroj planini koje je opustelo i gde su ugašena ognjišta kako bi se skućila u gradovima širom Srbije, a najviše u Knjaževcu.

Posle 16 godina, vučeni nostalgijom, u rodni kraj  vraćaju se i mladi i stariji Repušničani, obeležavajući seosku slavu, Svetu Trojicu. Veliki broj Repušničana i njihovih prijatelja našlo se  na Krstu, mestu gde se  narod vekovima okuplja i seče slavski kolač.

U odnosu na prošlu godinu, bilans je, moglo bi se reći, ostao isti. Repušnica je ostala bez stare zgrade u kojoj su bile škola i mesna zajednica, ali je zato nikla potpuno nova kuća. Vlasnik je mali Naum Jović, a za koju godinu, svoju kuću u Repušnici dobiće i njegov mlađi brat Trifun.

Repušnica je selo na jedan dan. Ako bilo kog drugog dana, osim na Svetu Trojicu, svratite u ovo selo, malo je verovatno da ćete ikoga sresti. Ipak, deo kuće Drine i Nikole Jovanović, otvoren je za posetioce cele godine, pa ako kojim slučajem navratite, tu ćete uvek naći kafu, šećer, nešto od namirnica, šporet i suva drva da se ugrejete, a preko puta je i planinski potok sa pijaćom vodom.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *