Udruženje Za česme obeležilo dobijanje Oktobarske nagrade i 10 godina postojanja i najavilo uređenje još 3 česme

Udruženje “Za česme” obeležilo je deset godina od osnivanja i dodelu najvišeg priznanja Grada Zaječara, Oktobarsku nagradu, koktelom za saradnike i partnerske organizacije koje su učestvovale u borbi za zaštitu arteskih česama. Tom prilikom prikazan je film koji je sublimirao aktivnosti Udruženja, od protesta građana preko institucionalne borbe, do procesa legalizacije, ozakonjenja i revitalizacije česama.

 

Boban Pogarčić, predsednik Udruženja, zahvalio je aktivistima i svim građanima koji već deceniju podržavaju napore da se česme sačuvaju, ali i lokalnoj samoupravi koja je prepoznala značaj očuvanja najvažnijeg resursa grada. Istakao je da se u postupak obnove česama od 2018. godine uključila kompanija Heineken Srbija i da je za to vreme uređeno sedam česama i revitalizovana su četiri arteska bunara i najavio je obnovu još tri česme i jednog arteskog bunara.

Osim zaštite, uređenja i obnove arteskih česama, Udruženje “Za česme” je iniciralo donošenje prvog dokumenta u Srbiji koji se odnosi na upravljanje vodama na lokalu. Ovome je značajno doprineo projekat “Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini” koji je finansirala delegacija EU u Srbiji. Na ovaj način napravljen je pravni osnov za očuvanje, unapređenje i upravljanje dubinskim vodama zaječarskog neogenog basena koji predstavlja najznačajniji resurs grada.

Planovi Udruženja su da se i u narednom periodu paralelno sa uređenjem arteskih česama, pozicioniraju kao jedinstven brend grada i turistički potencijal. Zbog toga se na svakoj renoviranoj česmi postavlja QR kako bi se turisti ali i meštani upoznali sa podacima o kvalitetu vode, istorijatom, zadužbinarima i ostalim zanimljivostima. Za te potrebe kreiran je i specijalizovani veb sajt koji objedinjuje sve informacije o zaječarskim arteskim česmama ( www.zacesme.rs)

 

 


  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *