U Zaječaru “Balkan širi kolo kraj Timoka”

Pod pokroviteljstvom grada Zaječara, na Trgu oslobođenja je počeo drugi Međunarodni Balkanski festival folklora ,,Balkan širi kolo kraj Timoka”.

Tokom dvodnevnog trajanja festivala učestvovaće oko 80 kulturno umetničkih društava iz Srbije i Bugarske.

 

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, pre početka festivala, priredio je prijem za učesnike festivala i poželeo im srdačnu dobrodošlicu sa željom da ponesu lepe utiske iz našeg grada.

Zahvaljujem se što ste ovde i što ste deo ovakvog događaja. Zahvaljujem se i predstavnicima institucija kulture u Zaječaru, koji uspešno realizuju ovakve manifestacije s ciljem očuvanja nematerijalnog kulturnog nasleđa. Naša kulturno-umetnička društva gostuju na raznim festivalima i u Bugarskoj i u Grčkoj i u drugim zemljama, tako da je sada došao red da i mi vas ugostimo ovde. Nadamo se da će ova manifestacija u narednim godinama okupiti sve balkanske narode. Moramo da radimo na tome i da proširimo smeštajne kapacitete, kako bi svi gosti odseli ovde u vreme manifestacija. Zaječar je poznat po tome da ima jednu od najstarijih rok manifestacija – ’Gitarijadu’, kao i pozorišni festival ’Dane Zorana Radmilovića’. Verujemo da će postati i prepoznatljiv po manifestacijama koje neguju očuvanje kulture i tradicije. Od srca vam želim da se lepo provedete i da ponesete lepe utiske iz našeg grada, kazao je Ničić.

Pomoćnik gradonačelnika Zaječara Milan Stanković uručio je zahvalnice svim rukovodiocima folklornih grupa iz Srbije i Bugarske.

 

U programu su učestvovali: GFA ,,ZO-RA” Zaječar, KUD ,,Novo doba”, Grlište, Tancov sastav ,,Relaks” Bugarska, VA ,,Čučuligi” Bugarska, KUD ,,Graničar” Halovo, KUD ,,Božur” Zvezdan, KUD ,, Dimitrije Katić ” Crkvenac, KUD ,,Gradec” Gradskovo, Tancov sastav ,,Petrč” Bugarska, KUD ,,Stojan Nikolić – Čile” Veliki Izvor, KUD ,,Vrelo” Nikoličevo, VG ,,Slavej” Bugarska, KUD ,, Mladost ” Velika Jasikova, KUD ,, Grljan” Grljan, KUD ,, Stevan Sinđelić ” Vojska, KUD ,,Dubočane” Dubočane, Tancov grupa ,,Iha ha meraklii” Bugarska, Valakonje Bukovo, KUD ,, Romulijana” Gamzigrad, KUD ,, Lepenski vir ” Donji Milanovac, KUD ,, Zoran Gajić” Rgotina, Folklorna Tancov formacija ,,Zdravec ” Bugarska, Trio Georgievi i Ivan Ivanov Bugarska, KUD ,,Sloga” Vražogrnac, KUD ,,Šljivar” Šljivar, SF ,,Svidnjaja” Bugarska, Narodni hor ,,Dimitar Dinev” Bugarska, i KUD ,,FRA- Čačak ” iz Čačka.

Drugog dana festivala defile učesnika je u 14.30 časova, početak programa pola sata kasnije, a  učestvovaće 22. grupe iz Bugarske, 4 sa teritorije grada Zaječara i ansambl iz Knjaževca.

Organizator i pokrovitelj manifestacije ,, Balkan širi kolo kraj Timoka ” je Grad Zaječar, a realizator je Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine Centar za kulturu ,,Zoran Radmilović” Zaječar.

izvor i foto: zaječarsko pozorište

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *