Dobitnici Oktobarske nagrade: Eparhija timočka, Udruženje ZA česme i NSZ Zaječar

Povodom Dana Grada Zaječara, Oktobarska nagrada za 2024. godinu dodelјuje se Srpskoj pravoslavnoj Eparhiji timočkoj, za realizaciju „Festivala hrišćanske kulture“ u Zaječaru;  Udruženju „Za Česme“ za postignute rezultate u oblasti društva i zaštite životne sredine, koji predstavljaju značajan doprinos razvoju Grada Zaječara i Nacionalnoj službi za zapošljavanje – Filijala Zaječar, za značajan doprinos razvoju Grada Zaječara.

Srpska pravoslavna Eparhija timočka devetu godinu zaredom organizuje Festival hrišćanske kulture, uz podršku Grada Zaječara, Ministarstva kulture i Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama. Kulturni sadržaj festivala čine bogosluženja, predavanja, promocije knjiga i izložbe, nastupi horova i folklornih grupa, projekcije dokumentarnih i igranih filmova sa hrišćanskom tematikom. Blagodareći Festivalu, Grad Zaječar su posetili gosti iz svih sfera društva i kulture kako iz Srbije tako i iz inostranstva, navodi se u obrazloženju.

Udruženje „Za česme“, registrovano 2015,  bavi se unapređenjem i zaštitom životne sredine i vodnih resursa zaječarskih arterskih česama, zaštitom životne sredine, edukacijom, organizovanjem humanitarnih i društveno odgovornih akcija. Početkom 2018. godine lokalna samouprava Zaječar prepoznala je značaj očuvanja i zaštite arteskih česama i sa ovim Udruženjem potpisala Sporazum za očuvanje, legalizaciju, revitalizaciju i zaštitu javnih arterskih česama u Zaječaru, a uz podršku kompanije Heineken d.o.o Srbija, Ministarstva rudarstva i energetike i Ministarstva zaštite životne sredine. Kao plod ove saradnje do sada je ovo udruženje renoviralo sedam arterskih česama u Zaječaru, piše u rešenju o dodeli nagrade.

Nacionalna služba za zapošljavanje – Filijala Zaječar formirana je 1.7.2005. godine, kao moderan servis koji pruža usluge nezaposlenim licima i poslodavcima na teritoriji Zaječarskog okruga. Cilj NSZ je pružanje podrške u traženju posla i povećanje mogućnosti za zapošljavanje. Uz subvencionisanje otvaranja novih radih mesta i firmi, smanjena je stopa nezaposlenosti u gradu Zaječaru i mnogi su nastavili sa radom nakon isteka programa. U prethodne tri godine preko programa aktivne politike zapošljavanja obuhvaćen je veliki broj lica. Između ostalog, prilikom realizacije programa „Stručna praksa“ i „Moja prva plata“ radno iskustvo steklo je preko dve stotine lica, takođe realizacijom Subvencija za OSI zaposleno je oko dvadesetak lica. Uz pomoć subvencija je oko četrdesetak ljudi pokrenulo sopstvene biznise sredstvima Nacionalne službe za zapošljavanje. Takođe, Nacionalna služba za zapošljavanje je svojim aktivnostima i realizacijom mera politike zapošljavanja kao i uspešnom saradnjom sa poslodavcima i Gradom Zaječarom, značajno uticala na smanjenje nezaposlenosti i na rast i razvoj privrede na teritoriji grada. obrazloženje je navedeno u rešenju, koje su usvojili odbornici Skupštine grada.

Nagrade će, uz druga javna priznanja, biti uručene na svečanosti povodom 6.oktobra, Dana grada Zaječara.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *