Festival hrišćanske kulture: Izložba Vesne Sušić “Portreti mitopolita crnogorsko-primorskih”

U Narodnom muzeju u Zaječaru večeras je otvorena izložba akademske umetnice Vesne Sušić, “Portreti mitropolita crnogorsko-primorskih”. Izložba je organizovana u okviru Festivala hrišćanske kulture u Zaječaru.

Vesna Sušić, rođena Zaječarka koja je svoje umetničko obrazovanje stekla u Nišu i na FLU u Cetinju gde je i magistrirala, a danas živi i radi u Nikšiću, predstavila je Zaječarcima 13 velikih portreta mitropolita crnogorsko-primorskih. Kako nam je rekla, radila ih je po narudžbini i blagoslovu mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija Mićovića i za ovaj posao trebalo joj je godinu dana. Iako je neke od mitropolita poznavala, ili ih samo videla uživo, izazovno je bilo naslikati portrete onih za koje se ne zna kako su zaista izgledali….

“Veliki izazov je bio raditi slike mitropolita za koje nisam imala fotografije već sam ih radila po crtežima ili po slikama nekih drugih ljudi, pa su te slike rađene na specifične načine, sa drugačijim anatomskim rešenjima od onih koje bih ja očekivala da vidim na fotografiji. I to je bio veliki izazov, zaista…. Mogu vam reći jednu zanimljivost da sam mitropolita Savu radila sigurno mesec dana svakodnevno, dok sam mitropolita Joanikija uradila za dva dana… Ja jako volim da radim portrete, volim da slikam i gledam ljude, tako da mi je ovo nekako lako prošlo.”

Posetioce je pozdravio direktor Narodnog muzeja “Zaječar” Vujadin Milošević koji je istakao da već devet godina ova ustanova kulture aktivno učestvuje i rado pomaže Festival hrišćanske kulture, pa i ovoga puta sa zadovoljstvom je domaćin jedne ovakve izložbe.

Izložbu je svečano otvorio mitropolit timočki Ilarion koji je zahvalio autorki Vesni Sušić na srdačnom odazivu da ovom postavkom učestvuje na ovogodišnjem zaječarskom festivalu. Takođe, najavio je da je sa umetnicom dogovoreno da u budućnosti naslika portrete svih episkopa Eparhije timočke.

Festival hrišćanske kulture u Zaječaru završava se 21. septembra. Za taj dan najavljena je Sveta arhijerejska liturgija od 9 sati, povodom slave hrama i slave Grada Zaječara. U 18 sati je svečano zatvaranje festivala u porti Sabornog hrama, a u 19 časova je završni koncert benda Marije Miletić koji će biti priređen u Gostoprimnici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *