Predstavljen novi “Razvitak”

U Pozorišnom muzeju danas je predstavljen najnoviji 269. broj časopisa ,,Razvitak”, u izdanju Narodnog pozorišta Timočke Krajine – Centar za kulturu ,,Zoran Radmilović”.

O sadržaju časopisa govorili su Vladimir Đuričić, direktor pozorišta, Vlasta Mladenović, urednik časopisa, Jadranka Bjedov, profesorka i dr Miodrag Todorović, demograf.

Pored informacija iz oblasti društvenog, privrednog i kulturnog života Grada Zaječara, objavljeni su književni prilozi poznatih pesnika i prozaista, kako iz Srbije, tako i regiona, uključujući i darovite stvaraoce iz Timočke Krajine, kao i književni prikazi i esejistički radovi istaknutih autora.
Dat je opširan izveštaj sa 37. Festivala mladih pesnika “Mladi maj”, a prve strane časopisa posvećene su 8. Festivalu Hrišćanske kulture u Zaječaru.

U ovom broju objavljen je podsetnik na legendarnog kulturnog poslenika Kostu Čauša (Kostadina Kostadinovića), koji je ostavio veliki kulturološki trag u Zaječaru i koji je sojevremeno okupio najtalentovanije mlade stvaraoce iz cele bivše Jugoslavije.

Priložen je i opširan tekst o demografiji našeg kraja, sa statističkim podacima i tabelarnim prikazima dr Miodraga Toforovića, a objavljen je i putopis Dobrivoja Doka Josimovića, svetskog strčnjaka geologije i rudarstva, koji nas je dokumentarno uveo u unutrašnjost Afrike.

Časopis “Razvitak” je otvoren i za priloge iz svetske kulture, tako da je objavljena studija kulture dalekog istoka iz pera prof. dr Dušana Pajina.

Časopis je ilustrovao poznati poljski slikar Kamil Sava Krowicki.

izvor i foto: zaječarsko pozorište

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Kultura, Vesti Tagovi: Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *