USPEŠNI MLADI KARATISTI STASAVAJU U KK “SVILAJNAC” (VIDEO)

Članovi Karate kluba „Svilajnac“ iz Svilajnca, koje predvodi Ivica Stevanović, osvojili su nedavno na turniru „Rača Open“ ukupno 22 medalje, od kojih je 13 zlatnih, 5 srebrnih i 4 bronzane. Takodje na turniru u Rači osvojili su 6 pehara za Kate -pojedinačno, borbe- pojedinačno, borbe- ekipno. Pripao im je i pehar za najmasovniju ekipu na turniru. Kao kruna svega, dobili su pehar za 1. mesto i sveukupnog pobednika turnira „Rača Open“.

I tako je otprilike svuda gde se pojave karatistkinje i karatisti iz Svilajnca. U ovoj opštini Pomoravskog upravnog okruga, sportske aktivnosti odvijaju u 40-ak sportskih organizacija koje okupljaju 1700 sportista. Poseban dragulj ove sportske krune su brojni mladi ljudi koji su za 20-ak godina koliko radi KK “Svilajnac”, za svoj kolektiv doneli brojne pehare, medalje, pohvale sa svetskih, evropskih, balkanskih i domaćih takmičenja. Deo ove kolekcije, osnivač i trener KK “Svilajnac”, uramio je u sali za trening, kako bi bile podsticaj dolazećim generacijama. Tradiciju uspeha na borilištima ovih dana kada smo ih posetili nastavljaju Sofija, Gabrijela, Anastasija, Lazar, Teodora……. svi nosioci crnog pojasa/prvi dan – vredni, radni i ambiciozni da napreduju.

Sofija Paunović ima skoro 12 godina, od jeseni će u 6. razred OŠ “J.J.Zmaj” u Svilajncu, odličan je đak, trenira karate već 7 godina, a do crnog pojasa je došla marljivim i strpljivim vežbanjem. U izboru sporta koji je odmah zavolela pomogla joj je porodica, a najdraža nagrada je sa njenog prvog takmičenja kada je osvojila III mesto. Draga joj je i titula “Karatistkinja godine” 2019. godine i priznanje od opštine. Voli više svoje domaće nagrade nego III mesto na Evropskom u Italiji, na Balkanu je I u svojoj kategoriji. Ne krije da je njen cilj Olimpijske igre za nekoliko godina…

Lazar Đurđević je Sofijin najbolji drug od detinjstva. I on će od jeseni 6. razred, odličan je đak, a karate je zavoleo upravo na nagovor najbolje drugarice. Kaže da mu je u početku bilo strašno jer su svi bili stariji od njega, ali nakon prvih takmičenja, nagrada, trema i sve neprijatnosti su nestale, a on je brzo napredovao ka svom crnom pojasu. Najviše voli kate, pet godina ih vežba, vredno trenira I čeka 16 godina da može da konkuriše za drugi dan crnog pojasa. Iskustvo svetskog takmičenja u Italiji, mu je dragoceno jer je upoznao jaku konkurenciju i druge saveze u ovom sportu….

Gabrijela Petrović ima 13 godina, od jeseni će u 7. razred, i ona je odličan đak i pored svih obaveza i karate treninga. Počela je sa 6 godina, najveća podrška joj je majka, a najveći benefit od bavljenja ovih sportom ističe što je postala strpljiva i tolerantna. Najveći uspeh je I mesto u Srbiji, a želje da osvoji svetska prvenstva i da bude još bolja u svemu:

Anastasija Obrenović je u 6. razredu OŠ “J.J.Zmaj” u Svilajncu, odličan je đak, a karate je počela da trenira po ugledu na brata. Devojčice u okruženju su trenirale odbojku, gimnastiku, rukomet, ali ona je htela da bude drugačija…. U međuvremenu brat je prešao na košarku, a Anastasija dogurala do prvaka Evrope, nakon samo tri godine svakodnevnog vežbanja. Majstor je crnog pojasa od prošle godine, II na svetskom kupu, na Balkanskom prva. Pokušava da natera najbolju drugaricu da joj se pridruži, želi da napreduje i da bude prvak na svetskom, balkanskom, evropskom….

Teodora Popović, učenica srednje Poljoprivredne škole u Svilajncu, trenira četiri godine, pre oko godinu dana položila za crni pojas. Sa Svetskog prvenstva u Beogradu gde je učestvovala u šest borbi, osvaja II mesto, na Balkanskom u Aranđelovcu bilo je malo lakše da osvoji I mesto jer je u lakšem savezu, u Batočini se borila sa Mađaricom i osvojila I mesto…..

Ovo su trenutno neki od najuspešnijih članova KK “Svilajnac”. Osim njihovih roditelja, najponosniji je njihov trener Ivica Stevanović, koji je u ovom sportu od svoje 10. godine. Sa 20 godina je imao crni pojas, a već u 24. počeo da radi kao pomoćni trener i od 90-ih kao glavni trener. KK “Svilajnac” je osnovan 2003. godine, na njegovu inicijativu, jer su mu roditelji radili u inostranstvu i imali želju i volju da mu pomognu da napravi mali sportski centar u Svilajncu. I sin i ćerka su trenirali karate, a sada i unuci. Ima zvanje učitelja u sportu, to znači da može da radi sa decom od 5 do 16 godina, ima i zvanje operativnog trenera za rad sa mladima od 16 godina pa naviše. Sada je u klubu 56 članova, od toga je 15 majstora sa crnim pojasom, 25 mališana tek počinje da upoznaje ovaj divan beli sport – najmlađi još nema pet godina, a najstarija članica ima 21. godinu. Starijih nema jer kada završe osnovnu ili srednju školu u Svilajncu, karatisti nastavljaju da se bave ovim sportom u drugim gradovima…

 

Projekat se sufinansira sredstvima Opštine Svilajnac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *