Sokobanja: Druženje sa glumcima u kostimima književnika

Ivo Andrić, Isidora Sekulić i Branislav Nušić, velikani srpske književnosti,  ponovo će u petak prošetati sokobanjskom promenadom u znak obeležavanja Dana opštine Sokobanja.

Početak druženja sa „piscimaˮ najavljen je za 14 časova ispred Miloševog konaka.

Posetioci će imati priliku da se fotografišu sa glumcima u kostimima književnika i to će biti uvertira u večernji pozorišni program u bioskopu „Moravicaˮ, gde će besplatno biti odigrana predstava posvećena liku i delu Branislava Nušića.

Ivo Andrić, jedini srpski nobelovac, tokom perioda Drugog svetskog rata i sedamdesetih godina bio je često u Sokobanji. Apartman 144 u hotelu Moravica gde je boravio pretvoren je u Andrićevu spomen-sobu. Sokobanjci su otišli i korak dalje kad je nobelovac u pitanju, pa su kroz projekat Andrićevim stazama informativnim tablama obeležili sva značajna mesta u kojima je boravio, poput hotela „Moraviceˮ, Amama i Specijalne bolnice na Ozrenu.

U Sokobanji je stvarala i Isidora Sekulić, prva žena koja je postala član SANU. Najpre je ovde došla zbog lečenja tokom Prvog svetskog rata, a onda se zaljubila u lepoticu podno Ozrena. Pisala je da je vazduh u Sokobanji „radostan i umiljatˮ, da se u njoj srce odmara i da više ne lupa i ne tuče, nego se ljuljuška.

Poetično je doživljaj Banje pod Ozrenom opisao i Branislav Nušić. Zapisao je da tu čovek lakše diše i da mu se onda vraća mladost. Tako je i nastala njegova čuvena krilatica: „Sokobanja, Sokograd, dođeš mator, odeš mladˮ.

Sokobanjci i njihovi gosti ponovo će se susresti sa čika Branom u bioskopu Moravica, gde će glumci „Okret teatraˮ iz Beograda u petak od 20 sati izvesti komad „Branislav Nušić – Autobiografijaˮ.

Organizatori programa su Opština Sokobanja i Kulturni centar Sokobanje.

izvor: Sokopres/KC Sokobanje

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Kultura, Vesti Tagovi: , , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *