Zelena nedelja nastavljena u Novom Sadu projekcijom filmova iz serijala “Pogledaj oko sebe” (VIDEO)

Delegacija Evropske unije u Srbiji obeležava Zelenu nedelju pod sloganom “Doživimo vodu drugačije” kako bi uticala na podizanje svesti građana o očuvanju voda i vodoizvorišta.

Tim povodom, u saradnji sa Udruženjem “Za česme” iz Zaječara organizovana je serija tribina i projekcija dokumentarnih emisija iz serijala “Pogledaj oko sebe”. Prva je realizovana  6. juna na kasnoantičkom  lokalitetu Feliks Romulijana kod Zaječara, a druga 10. juna u Novom Sadu.

Dokumentarni ekološki serijal “Pogledaj oko sebe” produciralo je Udruženja “Za česme” a realizovan je kroz projekat “Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini”, koji finansira Evropska unija.

Emisija prikazana u Novom Sadu sastoji se od dve priče. Prva je o uticaju rudarenja na zagađenost Timoka, reke u koju se slivaju otrovi iz borskog rudnika, a ona ih odnosi u Dunav,  jednu od najvećih evropskih reka, dok je druga priča posvećena borbi građana Zaječara da očuvaju neprocenjivo prirodno bogatstvo koje grad ima – arteske česme.

Antoan Avinjon, projekt menadžer za ekologiju u Delegaciji EU u Srbiji odao je priznanje autorima dokumentaraca i kazao da su upravo ovakve priče dokaz da je Evropska unija s pravom odabrala temu očuvanja voda za ovogodišnju Zelenu nedelju.

U Evropskoj uniji postoje sistemska rešenja za očuvanje prirodnih bogatstava, kao što su vode, dok se u Srbiji i dalje radi stihijski. Pozitivan primer je zaječarsko Udruženje “ZA česme” koje je tokom desetogodišnje  borbe uspelo da zaustavi proces devastacije arteskih voda i preokrene ga u zaštitu, rekonstrukciju i obnovu česama.

Kada je reč o vodnim resursima, Srbija se nalazi na 47. mestu od 180 rangiranih država. Zvanični podaci pokazuju da je kapaciteti izvorišta podzemnih voda u našoj zemlji od 678 do 750 miliona metara kubnih, ali je problem što su to sporoobnovljivi resursi podložni zagađenju.

Međutim, zbog nejasno utvrđenih nadležnosti državnih organa mnogi očigledni ekološki poblemi voda ostaju nerešeni, smatra Petar Dokmanović, profesor na Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu.

Problem u očuvanju vodih resursa jeste i kaznena politika. Zakonska regulative postoji, ali su kazne male i ne odvraćaju zagađivače koji uništavaju prirodne resurse. To smatra i novinarka Ruža Helač, koja je kroz serijal “Zelena patrola na delu” zabeležila brojne takve primere.

Za buđenje ekološke svesti važna je informisanost građana, dok je društvena odgovornost presudna u očuvanju životne sredine.

Zelena nedelja se završava u Nišu 13. juna još jednom projekcijom kratkih filmova “Pogledaj oko sebe” i panel diskusijom o očuvanja voda u Srbiji.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *