U okviru Zelene nedelje prikazani filmovi iz serijala “Pogledaj oko sebe” Udruženja “Za česme”(VIDEO)

U okviru „Zelene nedelje“, koja je ove godine posvećena očuvanju voda i vodoizvorišta, Delegacija Evropske unije u Srbiji organizuje brojne događaje radi podizanja ekološke svesti.

Tim povodom je u saradnji sa Udruženjem “Za česme” iz Zaječara na kasnoantičkom lokalitetu Feliks Romulijana u blizini Zaječara, prikazana jedna od emisija iz serijala “Pogledaj oko sebe”, koji je realizovan uz podršku Evropske unije i priređena tribina “Doživimo vodu drugačije” u skladu sa sloganom Zelene nedelje.

Tribini su prisustvovali srednjoškolci iz Timočke Krajine na koje su prikazani filmovi ostavili jak utisak.

Obeležavanjem Zelene nedelje, Evropska unija pruža podršku nacionalnim i lokalnim institucijama u sagledavanju i rešavanju ekoloških problema.

Dokumentarni ekološki serijal “Pogledaj oko sebe”, u produkciji Udruženja “Za česme” i izvršnoj produkciji “Za medije” realizovan je kroz projekat “Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini”. Emisija prikazana na Feliks Romulijani sadrži dve priče.

Prva priča govori o uticaja rudarenja na zagađenje reke Timok, pre svega o otrovima koje donosi jedna od njenih pritoka, najzagađenija reka u Evropi – Borska reka.

Druga priča bavi se problemom rekultivacijom napuštenog rudarskog kopa na kome se danas nalazi Rgotsko jezero.

Ekološka svest i angažovanje svakog pojedinca deo su društvene odgovornosti i zbog toga je neophodna edukacija, pre svega mladih generacija.

Projekcije kratkih filmova “Pogledaj oko sebe” i panel diskusije na temu očuvanja i veće brige o vodama u Srbiji biće održane u Novom Sadu 10. juna i u Nišu 13. juna.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *