Dečiji centar Zaječar deo projekta “U korak sa inkluzijom”

Članovi “Dečijeg centra” nastavljaju da hodaju “U korak sa inkluzijom”. Nakon Srbije, Severne Makedonije, Bugarske sa partnerima iz Bugarske i Makedonije okupiće se u Rijeci na “9. festivalu inkluzivnih scena preOKRET”. Nakon višednevnih radionica biće izvedena zajednička predstava “6 PRIJEVODA TRAŽI AUTORA”. Predviđena je i projekcija omnibusa “Obojimo svet”, čiji su autori učesnici/ce projekta. Uz partnerske organizacije u programu učestvuju Udruženje “Duga” iz Negotina i ŠOSO “Jelena Majstorović” iz Zaječara.

“U korak sa inkluzijom” (Catch up With the Inclusion) je projekat malog partnerstva u oviru programa Erasmus+. Partnerstvo obuhvata četiri organizacije: “Dečiji centar” iz Zaječara (Srbija), Plesni kolektiv “Magija“ iz Rijeke (Hrvatska) koji radi u okviru Udruge osoba sa dječijom i celebralnom paralizom , Kulturen center“Eureka” iz Skoplja (Makedonija) i ‘’Fondacia podkrepa za realizacija’’ iz Vidina (Bugarska).

Fondacija Tempus, koja u Srbiji sprovodi program Erasmus+, zadužena je za praćenje aktivnosti. U toku 20 meseci, od aprila 2023. godine, do decembra 2024. godine, grupe mladih sa invaliditetom i volonteri/volonterke organizacija, putovaće na različite festivale i učestvovaće u umetničkim aktivnostima sa namerom da se široj publici približe umetnički kapaciteti i stvaralačke mogućnosti inkluzivnih praksi.

Opšti cilj projekta je unapređenje kvaliteta kulturnog i umetničkog života mladih sa invaliditetom kroz kreativno neformalno učenje, participaciju i mobilnost. Kroz zajednički rad ideja je da se smanji socijalna distanca između mladih sa invaliditetom i mladih iz opšte populacije, kao i da se obezbedi ravnopravno učešće mladih sa invaliditetom, uz poruku učinimo ih vidljivim i razvijajmo kapacitete različitih aktera u lokalnim zajednicama za aktivnu inkluziju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *