Dokumentarni ekološki serijal “Pogledaj oko sebe”, u produkciji Udruženja “Za česme”, od 5. do 12. juna na sajtu Delegacije EU u Srbiji

Povodom 5. juna – Dana zaštite životne sredine, Delegacija EU u Srbiji će nizom manifestacija i događaja obeležiti Green Week 2024. Zelena nedelja EU 2024. deo je šire komunikacione kampanje posvećene temi otpornosti na vodu. Cilj je da se podstakne razgovor širom EU o sadašnjosti i budućnosti voda, sa naglaskom na podizanju svesti i promovisanju pozitivnih, zajedničkih rešenja.

U ovogodišnjem programu značajno učešće imaće Udruženje “Za česme” iz Zaječara, koje će u periodu od 5. do 12. juna, na sajtu Delegacije EU u Republici Srbiji, prikazati sedam epizoda ekološkog dokumentarnog TV serijala “Pogledaj oko sebe”, realizovanog kroz projekat “Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini”.

Takođe u navedenom periodu će priče posvećene očuvanju vodnih resursa ali i o ostalim ekološkim temama, biti prikazane na javnim projekcijama u Zaječaru, Novom Sadu i Nišu, u organizaciji EU Info centra.

U Zaječaru na lokalitetu carske palate “Felix Romulijana” će u četvrtak, 6. juna, sa početkom u 12 sati, biti održana prva projekcija emisija iz serijala “Pogledaj oko sebe”. Dve priče koje će biti prikazane obrađuju probleme uticaja rudarenja na zagađenje reke Timok i problem rekultivacije napuštenog rudarskog kopa na kome se danas nalazi Rgotsko jezero.

Nakon prikazivanja epizoda serijala planirani su i razgovori sa publikom uz učešće stručnjaka, autora, članova Delegacije…

Projekcije u Novom Sadu u Svilari su 10. juna, a 13. juna u EU info Point u Nišu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *