Pesnikinja Milica Gajić laureat Festivala “Mladi maj”

Pobednica 38. Festivala mladih pesnika je Milica Gajić. Ovu odluku doneo je petočlani žiri u sastavu Vlasta Mladenović, predsednik, Miloš Petković, Jovica Tišma, Goran Maksimović i Obren Ristić, članovi. U obrazloženju žirija koje je sinoć, na zatvaranju Festivala, saopštio predsednik Vlasta Mladenović, navodi se da je Milica Gajić bila  poetički najdoslednija u svojim pesmama, a to je najvažnije za dobru knjigu poezije.

Pobedniku festivala pripada nagrada u vidu izdanja prve knjige pesama, a od pre dve godine laureat Festivala mladih pesnika stiče pravo učešća na manifestaciji „Smederevska pesnička jesen“, koja se u oktobru održava u Smederevu.

Prisutni finalisti su pre proglašenja pobednika govorili stihove iz svojih pesama. Uručene su im i zahvalnice za učešće na festivalu.

Na ovogodišnji konkurs svoje radove poslalo je 39 mladih pesnika do 30 godina starosti. Žiri je odabrao cikluse pesama šestoro finalista, a to su Zvezdana Repac, Aleksandar Čegar, Uglješa Nikodijević, Mihailo Tanić, Emilija Raketić I Milica Gajić.

Memorijalna nagrada „Sergije Lajković“, koja se dodeljuje za izuzetan doprinos afirmaciji književnog stvralaštva mladih ove godine je dodeljena časopisu „Nova stvarnost“ iz Banja Luke.

Ove godine je ustanovljena novo priznanje Festivala, u pitanju je Specijalna nagrada Festivala za sveobuhvatan doprinos i afirmaciju književnog i umetničkog stvaralaštva mladih, “Tomislav Mijović” u spomen na pesničkog barda Srbije, dugogodišnjeg urednika “Razvitka”, našeg sugrađanina Tomislava Mijovića. Prvi dobitnik ove nagrade je Letopis Matice srpske, koji postoji već dve stotine godina. Vladimir Đuričić, direktor pozorišta “Zoran Radmilović”, uručio je nagradu uredniku Letopisa Matice srpske Selimiru Raduloviću.

Dodeli nagrada predhodila je promocija knjige „Let vremenske veštice”, Ane Ogrizović, pobednice prošlogodišnjeg 37. Festivala mladih pesnika, u izdanju Ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu “Zoran Radmilović”.

Tokom poslednjeg festivalskog dana održano je još nekoliko programa: “Radionica pisanja poezije”, promocija knjige “Sećanje na kraj 20. veka”, panorama pesnika rođenih 1951-1960”.

Na festivalu je bilo reči o savremenoj ruskoj poeziji a predstavljen je i “Letopis Matice srpske”, povodom dve stotine godina postojanja i promocija izabranih dela Selimira Radulovića.

Organizator pesničkig dana bila je Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kuturu „Zoran Radmilović“ iz Zaječara, a pokrovitelji Grad Zaječar i Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *