Učenička kompanija OutMark predstavljaće Zaječar i Srbiju na evropskom finalu

Učenička kompanija „OutMark” iz Gimnazije u Zaječaru osvojila je prvo mesto na Nacionalnom takmičenju najboljih učeničkih kompanija održanom u Beogradu. Pet srednjoškolki u okviru ove kompanije proizvode multifunkcionalne narukvice namenjene avanturistima koje čine boravak u prirodi sigurnijim. One će u julu predstavljati Srbiju na evropskom takmičenju učeničkih kompanija koje će biti održano na Siciliji.

„Narukvice sadrže kopče sa različitim dodacima poput: kresiva za potpalu vatre, pištaljke, baterijske lampe, nožića, otvarača za konzerve, kompasa i NFC taga. Kao nekadašnji izviđači imale smo ideju da spojimo ljubav prema outdoor avanturama sa inovativnom tehnologijom. Veštinu pletenja unapredile smo idejom o dodacima unutar narkvica, koje bi odgovarale različitim ciljnim grupama“, izjavile su Lenka Jovanović, Marija Prvulović, Andrea Buković, Dunja Vasiljević i Mina Mihajlović- članice pobedničke kompanije. Mentor ekipe je profesor zaječarske Gimnazije Mladen Šljivović.

Drugo mesto osvojila je učenička kompanija „KidSync” iz Gimnazije “Miloš Savković” u Aranđelovcu sa društveno-edukativnim igrama namenjenim deci sa teškoćama u intelektualnom razvoju, dok je treće mesto pripalo učenicima iz Mašinsko-elektrotehničke škole u Paraćinu koji se u okviru svoje kompanije „HidroSol” bave proizvodnjom zelene energije kombinovanjem hidro i solarne energije uz potpunu automatizaciju proizvodnje.

Specijalnu UniCredit nagradu “Osnaženi za budućnost” namenjenu učeničkoj kompaniji koja je svojom inovacijom napravila razliku u zajednici, osvojila je kompanija “EKO Eksplozija” iz Elektrotehničke škole “Mija Stanimirović” u Nišu.

Nagrada za najbolju primenu informaciono-komunikacionih tehnologija otišla je u ruke učenika iz kompanije „Wallet Alert“ koji pohađaju Gimnaziju “Josif Pančić” u Bajinoj Bašti.

Dvadeset najboljih timova iz srednjih škola širom Srbije predstavilo je u ponedeljak proizvode i usluge svojih kompanija u okviru prodajnog sajma u tržnom centru Beo, dok su u utorak prezentovali publici i žiriju biznis planove.

Učenici koji su „zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe „Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije. U radu ih usmeravaju nastavnici i poslovni mentori koji učenicima pomažu da naprave prve preduzetničke korake deleći svoje znanje, iskustvo i savete.

U okviru ceremonije dodeljene su i nagrade za poseban doprinos razvoju preduzetničkog obrazovanja u Srbiji, i to Najboljem nastavniku (Marija Urošević, Kruševac), Najboljem poslovnom volonteru (Biljana Vuksanović, Telekom Srbija) i Najboljem poslovnom partneru (NCR fondacija).

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku pomoć Američke agencije za međunarodni razvoj, UniCredit fondacije, NCR fondacije i Ministarstva prosvete.

Organizacija Dostignuća mladih u Srbiji već 19 godina sprovodi obrazovne programe iz oblasti preduzetništva u školama širom Srbije i deo je globalne mreže Junior Achievement Worldwide koja postoji od 1919. godine.

FOTO: Gimnazija Zaječar, Miroslava Simić Kocić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *