Protest u srednjoškolskom centru u Zaječaru reakcija na nasilje u školama

U cilju iskazivanja nezadovoljstva zbog nastavka nasilja u školama prema nastavnicima i traženja hitne reakcije Ministarstva prosvete i Vlade Republike Srbije, danas je u srednjoškolskom centru u Zaječaru održan protest.

Prema rečima Jelene Cocović, predsednice Unije sindikata prosvetnih radnika Ekonomsko-trgovinske škole u Zaječaru ova rekacija je izazvana prošlonedeljnim napadom na kolegu iz Bačke Palanke, koji je teško povređen od strane učenika:

„Mi smo došli u školu kao i svakog dana, ali smo se okupili ovde u školskom dvorištu, bićemo u školi, dok su učenici obavešteni da danas nema nastave, kako bi nas čuli i roditelji i ostali građani, zašto smo mi nezadovoljni. Mi smo ugroženi na radnom mestu i tražimo hitnu reakciju službi koje su zadužene za to, da reaguju. Traži se izmena Krivičnog zakonika, kao i delovanje, odnosno neka reakcija Ministarstva prosvete“, kazala je Cocović.

Ona je dodala da današnji protest u Zaječaru nema nikakvu političku konotaciju, a da su okupljeni prosvetni radnici iz Ekonomsko-trgovinske škole, Tehničke škole, Medicinske, Gimnazije, kao i iz tri osnovne škole – ,,Đura Jakšić“, „Hajduk Veljko“ i ,,Desanka Maksimović“.

Više hiljada nezadovoljnih prosvetnih radnika i građana okupilo se danas ispred Skupštine Srbije, gde su istakli transparente “Dokle više?”, “Dostojanstvo, sigurnost, ličnost”, uz propratno zviždanje pištaljkama i muziku sa razglasa.

Nakon obraćanja organizatora, prosvetni radnici krenuli su u protestnu šetnju. Oni su stigli do Vlade Srbije, gde bi trebalo da predaju zahtev za promenu Krivičnog zakonika.

Podsetimo, protesti prosvetnih radnika širom Srbije se organizuju kao rekacija na nasilje nad Slobodanom Zorićem, nastavnikom praktične nastave u bačkopalanačkoj Tehničkoj školi „9. maj“, koga je prošle srede, 8. maja, pod školskim krovom, fizički napao, teško povredio maloletni M. B, inače bivši đak te škole.

Šesnaestogodišnji bivši učenik te škole je uz krivičnu prijavu 9. maja priveden kod sudije za maloletnike Višeg suda u Novom Sadu. Sudija je nakon saslušanja, na osnovu predloga Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, odlučio da se maloletnik stavi u pritvor.

Izvor: Radio Magnum

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Vesti Tagovi: Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *