U zaječarskom teatru Željko Hubač režira predstavu o Nikoli Pašiću

U zaječarskom pozorištu u toku su probe nove predstave koja nastaje po drami „Neki važan čovek“ Željka Hubača, dugogodišnjeg saradnika ovog teatra, koji i režira svoj tekst.
U predstavi igraju: Miloš Tanasković, Marija Stanković, Branislav Mijatović, Jovan Veljković, Ana Bretšnajder, Nataša Petrović, Ivan Ninčić, Dejan Cicmilović i Gabrijel Bećarević.
Dramaturg predstave i asistent reditelja je Aleksandar Milosavljević, kostime kreira Petra Fotez, a muziku komponuje Vladimir Marković. Premijera se najavljuje za jesen i otvaranje festivala “Dani Zorana Radmilovića”.

Novi Hubačev komad bavi se uzbudljivim i dramatičnim događajima prebogatog života Nikole Pašića, jedne od najmarkantnijih ličnosti u političkoj i društvenoj istoriji Srbije i Jugoslavije, inače Zaječarca.

„Namera mi nije bila da u drami rekonstruišem Pašićev život, ali sam se, naravno, morao pridržavati činjenica iz njegove karijere koja je imala fantastične uspone i strašne padove. Zanimalo me je šta se događalo u duši čoveka kojeg je politici privukla potreba da se bori za pravdu, koji je bio saborac Svetozara Markovića i Pere Todorovića, koji je najverovatnije u Cirihu drugovao ili barem debatovao sa Mihailom Bakunjinom, koji je bio jedan od inspiratora Timočke bune, zbog čega je bio u izgnanstvu, koji je bio optužen i osuđen zbog organizovanja atentata na kralja Milana Obrenovića čiji je bio ogorčeni protivnik, da bi postao njegov pristalica. Kasnije je zauzimao najviše državne funkcije i u vremenima vladavine Aleksandra Obrenovića, ali i Petra i Aleksandra Karađorđevića. Neverovatni su to lupinzi u životu jednog čoveka. Možda su jedino mogući u državi kakva je Srbija“, kaže Hubač koji je u Zaječaru već režirao nekoliko predstava.

Kako Hubač još kaže glumački ansambl predstave je sjajna kombinacija iskusnih, proverenih i veoma mladih glumačkih snaga, a i jedni i drugi plene talentom, inventivnošću i energijom.

„Odličnu podršku nam daje i pozorišna uprava, na prvom mestu direktor Vladimir Đuričića. Već imamo skoro završenu scenografiju, rekvizita je nabavljena, a uskoro će biti sašiveni i kostimi na kojima Petra Fotez radi s posebnom pažnjom jer u predstavi ima mnogo presvlačenja, a kostimi su iz Pašićeve epohe“, kaže Hubač.

Iz uprave Pozorišta najavljuju da će probe biti raspoređene u nekoliko faza. Prva će biti okončana krajem aprila, zatim slede teatarske radionice tokom maja i juna, da bi predstava konačni oblik dobila u septembru i oktobru, a premijeru imala na otvaranju Dana Zorana Radmilovića.

Inače, ovo nije prvi put da se na scenu zaječarskog tatra postavlja predstava o Nikoli Pašiću. U jesen 1996. godine premijerno je izvedena velika ansambl predstava sa gostujućim glumcima “AGONIJA – Snoviđenje Nikole Pašića” u režiji Vladimira Lazića. Na žalost, ova predstava posle premijere nije imala više izvođenja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *